Zeytinin sırları Urla'da bulunan bu müzede saklı: 2 bin yıllık tarihi keşfedin!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
İzmir’in Urla ilçesine bağlı Uzunkuyu köyünde kurulan Köstem Zeytinyağı Müzesi, 2 bini aşkın yıllık Anadolu zeytin ve zeytinyağı kültürünü birebir ölçekli üretim sistemleriyle ziyaretçilere aktarıyor. Doç. Dr. Levent Köstem’in kurduğu ve 20 bin metrekarelik arazi içinde 5 bin 650 metrekarelik kapalı alanıyla dünyanın en büyük zeytinyağı müzesi olma özelliği taşıyan bu tesis, hem tarihî mirası sergiliyor hem de modern üretim ve eğitim faaliyetleriyle zeytinciliğin sürdürülebilirliğine katkı sağlıyor. TARİHTEN GÜNÜMÜZE ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNİN İZİNDE Müzenin temelleri, Köstem’in Urla Nohutalan köyünde kurduğu 10 bin ağaçlık organik zeytin çiftliğine dayanıyor. Köstem, Türk zeytinyağının hak ettiği konumda olmaması üzerine Ege bölgesindeki köyleri gezerek eski zeytinyağı işliği makineleri ve ekipmanlarını toplamış, ardından dünya bilinen ilk zeytinyağı işliği olan Klozamenai’de müze kurma kararı almış ve 2016 yılında “Dünya Zeytin Günü”nde müzeyi açmış. İnsan ve hayvan gücüyle başlayan zeytin üretim sürecinden, buhar gücü ve elektrikle çalışan modern tesislere kadar tüm üretim teknikleri müzede detaylı olarak ziyaretçilere aktarılıyor. Bin yıllık zeytin ağacı ve Klozamenai işliği replikası gibi sembolik bölümler, ziyaretçilere hem kültürel hem de teknik açıdan zeytinyağı tarihini yakından tanıma fırsatı sunuyor. MÜZE KURULUŞ HİKAYESİ VE KOLEKSİYON ÇALIŞMALARI Doç. Dr. Levent Köstem, 2002 yılında zeytinyağı sürecine girişinin ardından müze fikrinin zamanla geliştiğini belirtiyor. İlk etapta küçük bir müze hedefiyle yola çıkarken yasal engellerle karşılaşmaları üzerine daha kapsamlı bir projeye yöneldiklerini ifade ediyor. Anadolu’daki zeytin sıkma tekniklerine ait orijinal aletlerin birebir ölçekte toplandığı bu büyük koleksiyon, Çanakkale’den Muğla’ya kadar birçok ilden antikacılar ve destekçiler aracılığıyla uzun yıllar boyunca bir araya getirilmiş. ULUSLARARASI BAŞARILAR VE AİLE İŞLETMESİ MODELİ Sertifikalı organik tarım uygulayan Köstem’in zeytinliklerinde yaklaşık 14 bin ağaç bulunuyor. Modern sıkım teknikleri sayesinde yüksek kaliteyi yakaladıklarını vurgulayan Köstem, zeytinyağlarının Londra, New York, Berlin ve İtalya gibi şehirlerde düzenlenen uluslararası yarışmalarda altın ve gümüş madalyalar kazandığını belirtiyor. Müzede, üretim atölyesi, fabrika ve eğitim birimleri yer alırken, faaliyetler aile işletmesi olarak yürütülüyor. Köstem’in eşi biyolog olarak ağaç bakımını üstlenirken, çocukları ve torunları da sürece dahil oluyor. Böylece, hem Anadolu’nun zeytinyağı kültürünü yaşatıyor hem de geleceğe taşıyorlar. Köstem Zeytinyağı Müzesi, haftanın altı günü, sabah 10.00’dan akşam 17.00’ye kadar ziyaretçilere açık. Pazartesi günleri ise müze ziyarete kapalı bulunuyor.

Geri