YouTube’un gizli yapay zeka eğitimi planı ortaya çıktı: İçerik üreticileri şaşkın

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Google’ın, Gemini ve video üretim aracı Veo 3 gibi gelişmiş yapay zeka modellerini eğitmek amacıyla YouTube’daki milyarlarca videodan yararlandığı ortaya çıktı. Teknoloji devi, bu geniş video arşivini kullanarak modellerini geliştirdiğini doğrularken, yalnızca belirli bir video alt kümesiyle çalıştığını ve içerik sahipleriyle yapılan anlaşmalara saygı gösterdiğini belirtti. YouTube’dan açıklama: İçerik kullanımı süregelen bir uygulama Donanımhaber’in aktardığına göre, YouTube sözcüsü yaptığı açıklamada, “Ürünlerimizi geliştirmek için YouTube içeriklerini her zaman kullandık ve yapay zekanın yükselişiyle bu durum değişmedi” ifadelerini kullandı. Ayrıca şirket, içerik sahiplerinin görüntü ve seslerinin izinsiz kullanılmasını önlemek için çeşitli koruyucu önlemler üzerinde çalıştıklarını vurguladı. Eğitim için hangi videolar kullanılıyor? Sayılar gizli YouTube, platformundaki yaklaşık 20 milyar videodan kaç tanesinin yapay zeka eğitimi için kullanıldığına dair net bir bilgi paylaşmadı. Ancak Google’ın sadece yüzde 1’lik bir kısmı kullandığı varsayılsa bile, bu durum yaklaşık 2,3 milyar dakikalık içerik anlamına geliyor. Bu da rakiplerinin kullandığı veri setlerinin neredeyse 40 katı büyüklüğünde bir hacme denk geliyor. İçerik üreticileri habersiz ve endişeli Uzmanlar, içerik üreticilerinin çoğunun videolarının yapay zeka eğitiminde kullanıldığından habersiz olduğunu belirtiyor. CNBC’ye konuşan birçok üretici, YouTube’un içeriklerini bu amaçla kullandığını daha önce duymadıklarını ifade etti. Google ise Eylül ayında yayınladığı blog yazısında, YouTube içeriklerinin “ürün deneyimini geliştirmek için” kullanılabileceğini açıklamıştı. Ancak kullanıcıların içeriklerinin yapay zeka modellerinde kullanılmasını engelleme imkânı bulunmuyor. İçerik üretimi ve fikri mülkiyet krizi Her gün YouTube’a yaklaşık 20 milyon video yükleniyor ve bunlar bireysel içerik üreticilerinden büyük medya şirketlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Uzmanlar, bu geniş içerik havuzunun yapay zeka tarafından kullanılması sonucunda, içerik sahiplerinin fikri mülkiyet haklarında ciddi sorunlar yaşanabileceği konusunda uyarıyor. Veo 3: Yapay zekada yeni bir seviye Google’ın Mayıs ayında tanıttığı Veo 3, yapay zeka ile üretilen videolar arasında en gelişmiş örneklerden biri olarak öne çıkıyor. Bu sistem, sinematik kalitede videolar, konuşan animasyon karakterler ve doğal seslendirmeler oluşturabiliyor. Veo 3’ün başarısında, YouTube videolarından elde edilen eğitim verilerinin kritik bir rol oynadığı düşünülüyor. Google, telif hakları için güvence veriyor Öte yandan Google, Veo ve benzeri yapay zeka ürünlerinin telif hakkı ihlallerine karşı önlemler sunduğunu belirtiyor. Şirket, kullanıcıların karşılaşabileceği yasal süreçlerde hukuki masrafları üstlenmeyi taahhüt ediyor. Ayrıca, Creative Artists Agency ile iş birliği yaparak, tanınmış kişilerin benzerliklerinin yapay zeka tarafından izinsiz kullanılmasına karşı özel denetim mekanizmaları geliştiriliyor. (Cumhuriyet)

Geri