A
Admin
Yönetici
Yönetici
2025 YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar gözlerini üniversite tercih takvimine çevirdi. ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre, YKS tercihleri 1-13 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Adaylar, tercihler sırasında Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu esas alacak. ÖSYM’DEN RESMİ TERCİH AÇIKLAMASI Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin duyurusunda şu ifadelere yer verildi: "2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu çalışmaları tamamlanmak üzere olup Kılavuz, 30 Temmuz 2025 tarihinde adayların ve kamuoyunun bilgisine sunulacaktır. Adaylar tercihlerini, 1-13 Ağustos 2025 tarihleri arasında ÖSYM’nin adresinden yapabilecektir. Adaylara ve kamuoyuna saygıyla duyurulur." TERCİHLER NASIL YAPILACAK? YKS tercih işlemleri, ÖSYM’nin resmi internet adresi olan üzerinden ya da ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla yapılacak. T.C. kimlik numarası ve şifreyle sisteme giriş yapan adaylar, tercih bildirimini elektronik ortamda tamamlayacak. Tercihlerde tüm sorumluluk adaya ait olacak. TERCİHLERDE HANGİ KRİTERLER GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI? Adayların tercih sürecinde dikkat etmesi gereken bazı temel noktalar bulunuyor: Tercihler, başarı sırasına uygun ve gerçekçi olmalı. Puan dışında; şehrin yaşam koşulları, üniversitenin olanakları, yurt imkânı ve eğitim dili gibi unsurlar da değerlendirmeye alınmalı. Hem garanti edilebilecek hem de hedeflenen programlar tercih listesinde yer almalı. Tercih işlemi son güne bırakılmamalı; sistemde yoğunluk yaşanabileceği unutulmamalı. KAÇ TERCİH YAPILABİLİR? 2025 YKS tercih döneminde adaylar, en fazla 24 farklı tercih yapabilecek. ÖSYM, adayların tercih sırasını kendi istek önceliklerine göre oluşturmalarını öneriyor. Sıralamada, sadece puan değil, istek ve ilgi de belirleyici olmalı. TERCİHLERDE SIK YAPILAN HATALAR * Sırf puan yetiyor diye istenmeyen bölümleri yazmak * Tercih listesini yalnızca yüksek puanlı bölümlerle doldurmak * Kontenjanları göz ardı etmek * Son güne kadar beklemek Bu tür hatalar, yerleştirme sürecinde olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. NTV