Yeni anayasa nasıl olmalı?

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Türkiye 1980 darbesi sonrası yapılan Anayasa ile yönetiliyor… Yani anlayacağınız, 45 yıldır darbe Anayasası ile yönetiliyoruz… Her ne kadar, Anayasada değişiklik yapıldıysa da istenilen düzeyde bir değişim olmadı… AK Parti lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe Anayasasının değişimi için 10 hukukçu görevlendirdi… Önümüzdeki zamanlarda, Anayasanın değişimi gündem olacak… Hülasa… Türkiye'de yeni bir anayasa yapım süreci, toplumsal uzlaşı, demokratik katılım ve hukukun evrensel ilkeleri çerçevesinde şekillenmelidir. İşte bu konuda yaptığınız araştırmalar neticesinde, yeni bir anayasanın nasıl yapılması gerektiğine dair bazı temel ilkeler ve öneriler şöyle… 1. Kapsayıcı ve katılımcı bir süreç olmalı… Geniş Tabanlı Uzlaşı: Yeni anayasa, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, akademisyenler, meslek odaları ve farklı toplumsal kesimlerin katılımıyla hazırlanmalıdır. Meclis’te temsil edilen tüm partilerin yanı sıra, muhalefet ve azınlık gruplarının görüşleri dikkate alınmalıdır... Halkın Katılımı: Anayasa yapım sürecinde halkın doğrudan katkısını sağlamak için referandumlar, kamuoyu araştırmaları, çalıştaylar ve dijital platformlar kullanılabilir... 2. Demokratik ve çoğulcu ilkeler… Temel Hak ve Özgürlükler: Yeni anayasa, bireyin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına almalı, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü gibi evrensel değerleri korumalıdır... Eşitlik ve Ayrımcılık Yasağı: Cinsiyet, etnik köken, din, dil veya cinsel yönelim temelinde ayrımcılık yasaklanmalı, pozitif ayrımcılık mekanizmaları güçlendirilmelidir... 3. Güçler ayrılığı ve denetim mekanizmaları şöyle olabilir Bağımsız Yargı: Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı anayasal güvence altına alınmalıdır. HSK (Hakimler ve Savcılar Kurulu) gibi kurumların yapısı, siyasi etkiden uzak bir şekilde düzenlenmelidir… Yasama-Yürütme Dengesi: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde denge ve denetim mekanizmaları güçlendirilmeli, Meclis’in etkin rolü artırılmalıdır... 4. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerekir… Yerinden Yönetim: Yerel yönetimlere daha fazla yetki ve kaynak aktarılmalı, merkezi yönetimle uyumlu bir adem-i merkeziyetçi sistem benimsenmelidir... Kültürel Haklar: Farklı etnik ve dini grupların kültürel hakları anayasal güvence altına alınmalıdır... 5. Anayasa mahkemesinin rolü… Temel Hakların Koruyucusu: Anayasa Mahkemesi, bireylerin temel haklarını koruyan etkin bir mekanizma olarak işlev görmeli, siyasi baskılardan uzak kalmalıdır… Bireysel Başvuru: Bireysel başvuru mekanizmasının erişilebilirliği ve etkinliği artırılmalıdır... 6. Sosyal devlet ilkeleri… Sosyal Haklar: Eğitim, sağlık, barınma ve çalışma hakkı gibi sosyal haklar anayasal güvence altına alınmalıdır... Çevre Hakkı: Sürdürülebilir kalkınma ve çevrenin korunması anayasal bir ilke olarak benimsenmelidir... 7. Uzlaşı kültürü ve geçiş süreci… Geçici Maddeler: Yeni anayasanın uygulanması için makul bir geçiş süreci öngörülmeli, siyasi istikrarı zedeleyecek radikal değişikliklerden kaçınılmalıdır... Referandum: Nihai metin, halkoylaması ile kabul edilerek meşruiyet kazanmalıdır… Türkiye’nin yeni anayasası, çoğulcu demokrasi, temel haklar, hukukun üstünlüğü ve sosyal adalet ilkeleri üzerine inşa edilmelidir. Toplumun tüm kesimlerini kucaklayan, uzlaşıya dayalı ve evrensel standartlara uygun bir metin, Türkiye’nin demokratik geleceği için hayati önem taşımaktadır... Sağlıcakla kalın…

Geri