A
Admin
Yönetici
Yönetici
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyeni Merve Karakuş, yaz aylarında sıvı ve mineral kaybının önüne geçilmesi için bol su, doğal meyve suyu ve az tuzlu ayran tüketilmesinin önemine işaret etti. Karakuş, “Yaz mevsiminde taze meyve ve sebzeler beslenme düzeninin vazgeçilmezi haline gelir. Bu besinler hem vücudu serinletir hem de ihtiyaç duyduğumuz besin öğelerini sağlar. Beslenme planı hazırlanırken vücudun ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalı ve mevsime uygun besinlerden faydalanılmalıdır. Hafif, besleyici ve sıvı içeriği yüksek gıdalar tercih edilerek yaz sıcaklarıyla daha kolay baş edilebilir. Özellikle yaz aylarında, sıcaklığın artması ile birlikte ödem oluşma riski artar. Yüksek tansiyon hastalarının sıcak havalarda tuz tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir” dedi. YAZIN TÜKETİLMESİ VE KAÇINILMASI GEREKEN GIDALAR Karakuş, yaz aylarında beslenmede şu önerileri sıraladı: “Aşırı baharatlı, kızartılmış, tuzlu ve şekerli yiyeceklerden, yağlı kırmızı etten kaçınılmalıdır. Az yağlı, taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmeli, porsiyon kontrolü sağlanmalıdır. Kızartma yerine ızgara, buğulama, haşlama teknikleri tercih edilmelidir. Akşam yemeği alternatifi olarak sindirimi kolay olan zeytinyağlı sebze yemeği ve yanında yoğurt, cacık tercih edilebilir. Yaz mevsiminde tüketilecek ideal besinler arasında kavun, karpuz, şeftali gibi sulu meyveler; domates, marul, salatalık, biber gibi su oranı yüksek sebzeler; soğuk çorbalar ve hafif zeytinyağlı yemekler sayılabilir.” SU TÜKETİMİNDE SUSAMAYI BEKLEMEYİN Suyun vücuttaki görevlerine dikkat çeken Diyetisyen Karakuş, “Besinlerin sindirimi ve emilimi, organların korunması ve toksinlerin atılması için su gereklidir. Özellikle hava sıcaklığının artmasıyla su ihtiyacı da artar. Sıvı kaybının artması, vücudun su ve elektrolit dengesini bozabilir. Tansiyon, böbrek, kalp ve damar hastaları bu konuda daha dikkatli olmalıdır. Sıvı ihtiyacınızı ağırlığınıza göre 30-35 ml olarak hesaplayabilirsiniz. Susama hissi oluşmadan su içmeye önem verilmelidir. Yaz aylarında su içeriği yüksek meyveler, meyve kompostoları, ayran, limonata ve maden suyu gibi içeceklerle sıvı alımı desteklenebilir. Ancak özellikle yüksek tansiyonu olan bireylerin maden suyu tüketirken dikkatli olmaları gerekmektedir” diye konuştu. GIDA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI ÖNLEM ALIN Sıcak havalarda sık görülen gıda zehirlenmelerine karşı uyarıda bulunan Merve Karakuş, “Yaz sıcaklarında daha fazla tüketilen sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır. Tüketilecek besinler güneşte uzun süre bekletilmemeli ve uygun şartlarda muhafaza edilmelidir. Uzun süre açıkta bırakılan besinler tüketilmemelidir. Özellikle et, süt ürünleri ve balık gibi kolay bozulan gıdalar önemlidir. Ayrıca temiz olmayan su kullanımı ve bu sularla yıkanan sebze ile meyvelerin tüketimi sıcak havalarda risk oluşturur” ifadeleriyle açıklamalarını tamamladı.