Yalova Uygulama Oteli Usta Öğretici Alıyor

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Yalova’da Eğitimde Çifte Standart mı? Yalova’da mesleki ve teknik eğitimde görev yapan bazı usta öğreticilerin yaz döneminde “öğrenci yok” gerekçesiyle işten çıkarılması, eğitim camiasında büyük soru işaretlerine yol açtı. Özellikle Şaban Temuge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'ne aynı dönemde yeni usta öğretici alımı yapılması, uygulamanın mevzuata uygunluğu konusunda tartışma başlattı. Yaz tatilinde tüm resmi okullar kapanırken, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki bazı turizm otelcilik liselerinin uygulama otellerinde 12 ay esasına göre faaliyetlerin sürdürüldüğü görülüyor. Ancak bu durum, aynı mevzuatın farklı kurumlara farklı şekilde mi uygulandığı sorusunu da beraberinde getiriyor. “Öğrenci Yok” Denilerek İşten Çıkarıldılar Yalova’da bazı mesleki eğitim kurumlarında görev yapan usta öğreticiler, öğrenci bulunmadığı gerekçesiyle yaz başında görevlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Ancak aynı ilde bulunan Şaban Temuge MTAL Uygulama Oteli’nde yaz döneminde yeni usta öğreticilerin görevlendirildiği iddia ediliyor. Bu gelişme, adil uygulama ve mevzuat bütünlüğü açısından tepkilere yol açtı. 12 Ay Eğitim mi, 12 Ay Otelcilik mi? Mevzuata göre uygulama otelleri, yalnızca öğrenci eğitimine yönelik faaliyet gösterdiği sürece yıl boyunca açık kalabiliyor. Ancak kamuoyunda, "Uygulama otelinde yazın öğrenci bulunmamasına rağmen otelin ticari faaliyetlerine devam etmesi, bu süreçte öğretmen ve usta öğreticilerin görevlendirilmesi hangi kriterlere göre yapılıyor?" sorusu giderek daha yüksek sesle soruluyor. Yanıt Bekleyen Sorular Bu gelişmelerle birlikte, kamuoyunun cevabını beklediği kritik sorular şöyle sıralanıyor: Uygulama otelinde yazın eğitim faaliyeti fiilen devam ediyor mu? Kaç öğrenci yaz döneminde aktif olarak uygulama otelinde eğitim alıyor? Yaz aylarında görev yapan öğretmen ve usta öğreticiler hangi mevzuata göre görevlendiriliyor? Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ve görevli usta öğretici oranı yönetmelikte belirtilen standartlara uygun mu? Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine aynı İl Milli Eğitim Müdürlüğü bakmıyor mu? Mevzuat tüm kurumlar için eşit şekilde mi uygulanıyor? Şaban Temuge MTAL öğretmenleri yaz tatiline çıkıyor mu? Çıkıyorlarsa, usta öğreticiler yalnız mı görev yapıyor? Usta öğreticiler, mevzuata göre öğretmenlerle birlikte uygulama eğitiminde bulunmak zorundayken, öğretmen olmadan usta öğretici görevlendirilmesi nasıl açıklanıyor? Kamu Zararı mı? Bir diğer dikkat çeken başlık ise finansal boyut. Şaban Temuge MTAL Uygulama Oteli’nin döner sermaye kapsamında ticari faaliyet yürütmesine karşın, bu işletmede görev yapan usta öğreticilerin genel bütçeden karşılanması kafaları karıştırıyor. Döner sermaye bütçesi varken, hizmet alımı yerine genel bütçeden maaş ödenmesi “kamu zararı oluşmuyor mu?” sorusunu beraberinde getiriyor.

Geri