A
Admin
Yönetici
Yönetici
Uzun zamandır sağlıklı yaşamın temel hedeflerinden biri olarak kabul edilen “günde 10.000 adım atmak” kuralı, aslında düşündüğümüz kadar bilimsel bir dayanağa sahip değil. Son dönemlerde yapılan kapsamlı araştırmalar, demans, kalp hastalıkları ve erken ölüm riskini azaltmak için bu sayıdan çok daha az adımla da önemli faydalar sağlanabileceğini ortaya koyuyor. Aslında sağlık için ideal adım sayısı, yaşa ve yürüyüş temposuna bağlı olarak değişiklik gösteriyor. 10.000 adım hedefi nereden çıktı? Bu popüler hedefin kökeni 1964 Tokyo Olimpiyatları’nda Japonya’da tanıtılan “Manpo-kei” adlı pedometreye dayanıyor. Manpo-kei, Japonca’da “10.000 adım ölçer” anlamına geliyor. O dönemde yapılan pazarlama kampanyası sayesinde 10.000 adım fikri hızla yayıldı. Ayrıca Kanji alfabesinde “10.000” rakamının, yürüyen bir insan figürüne benzetilmesi bu sayının akılda kalıcılığını artırdı. Ancak bilimsel temeli o zamanlar henüz oluşturulmamıştı. Demans riskini azaltan adım sayısı ne kadar? 2022 yılında JAMA Neurology dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, günde 3.800 ila 9.800 adım atmak, özellikle dakikada yaklaşık 112 adım gibi hızlı bir tempoyla yüründüğünde, demans riskini anlamlı ölçüde azaltabiliyor. Yani 10.000 adım kat edilmesi gereken kesin bir sınır değil; aslında “optimum” aralık daha esnek ve kişiye göre değişiyor. Kalp sağlığı ve ömür için kaç adım gerekli? 2023 yılında Avrupa Kardiyoloji Derneği tarafından yayımlanan araştırmaya göre; 60 yaş altı bireylerde ideal günlük adım sayısı 7.000–13.000 arasında, 60 yaş ve üzerindekiler için ise 6.000–10.000 adım aralığı en büyük sağlık yararını sağlıyor. Daha az hareket edenler için ise sevindirici veriler var: Günlük sadece 2.337 adım, kalp-damar hastalıklarından ölüm riskini azaltabiliyor, 3.867 adım genel ölüm riskini düşürüyor, Her 1.000 adım artışı, ölüm riskini yaklaşık %15 oranında azaltıyor. Kadınlarda daha erken faydalar görülüyor 2022’de The Lancet dergisinde yayımlanan bir derleme çalışması, 60 yaş üstü kadınlarda günde 6.000–7.500 adımın tüm nedenlere bağlı ölüm riskini azalttığını gösterdi. Ancak faydanın maksimuma ulaştığı adım sayısı yaş grubuna göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin, 60 yaş altı bireylerde bu eşik 8.000–10.000 adım aralığında bulunuyor. (Cumhuriyet)