Unutulan bir model, unutulmayan bir başarı!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
NİHAT AK/EGE TELGRAF- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki (İzBB) son gözaltı dalgası, 1984’de başlanarak şaibesiz şekilde tamamlanan dev konut projelerini hafızalara getirdi. ANAP, DYP ve SHP üç siyasi parti rozetiyle İzBB Başkanlığı ve EGE KOOP Genel Başkanlığı yapan iki yerel yöneticinin öncülüğünde tam 32 bin konut üretildi, 20 yeni dev mahalle kuruldu. Bu eşsiz yapı kooperatifi modelinde, ne şaibe vardı ne de tartışma! İşte o dönemin mimarları, önceki dönem İzBBDr. Burhan Özfatura, şimdiki EGE KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’i İzmir yapan konut başarısının perde arkasını Ege Telgraf’a anlattı. YÜZÜMÜZ HİÇ KIZARMADI İzmir Büyükşehir Belediyesi ve EGE KOOP Genel Başkanlığı döneminde önemli konut projelerini hayata geçiren Dr. Burhan Özfatura, benzersiz eserlerinin dayanak noktasını şu cümlelerle aktardı, “EGEKOOP aracılığıyla hayata geçirilen konut projelerinin başarısının sırrı, şeffaflık, titizlik ve güçlü işbirliğidir. Belediyenin, belediye şirketlerinin, meslek odalarının, inşaat mühendislerinin, mimarların ve üniversitelerin birlikte, tam bir şeffaflık ve denetim içinde çalışmasıyla ortaya benzersiz bir eser çıktı. En küçük bir hataya ya da müsamahaya izin verilmedi; her aşama titizlikle kontrol edildi. Bu sayede yüzümüz hiç kızarmadı, güvenle halkımıza konutlar sunduk. İşte bu kapsamlı ve disiplinli işbirliği, Türkiye’de benzeri olmayan bu başarıyı mümkün kıldı” dedi. ROZETİM MÜLKİYE İcraatlarının siyaset değil vatandaş odaklı olduğunu belirten Özfatura, “Bir seçime ANAP diğer seçimde DYP adayı olarak yola çıktım. Ancak mazbatamı aldıktan sonra İzBB Başkanı olarak sadece o partinin değil, tüm İzmir halkının belediye başkanı oldum. Görevim süresince hep “mülkiye rozetini” taşıdım; yani hizmet ve halka bağlılığı önceliğim yaptım. Basın mensupları da beni asla sadece bir partinin temsilcisi olarak görmedi. İzmir’in uygun fiyatlarla, sağlam konutlarda barınması için büyük çaba harcadım. Dile kolay, 32 bin konutun yapılmasını sağladık. Binlerce dar gelirli vatandaşımızı sıcak ve güvenli yuvalarına uygun şartlarla kavuşturmanın mutluluğu ise tarif edilemez” ifadelerini kullandı. OMUZ VERMEDİLER Kendisinden sonraki belediye başkanlarının vatandaşın barınma yükünü yeteri kadar omuzlarına almadığını dile getiren Özfatura, “Niyetimiz her zaman iyiydi; İzmirli yurttaşlarımızın hayrına, onların barınma sorununu çözmek için çalıştık. Halk bize güvendi, çünkü bir belediye başkanı için vatandaşa konut yapmak çok ciddi bir meseledir. Ben hep derim ki, “Ben bilmem, bileni bilirim.” Biz üzerimize düşeni yaptık; geceleri sabahlara kadar çalıştık. Çünkü insanlar size güveniyor, gözleri üzerinizde. En küçük bir hata yapmamanız, yaptırmamanız gerekiyor. Bazen uyuyamadığımız, uykusuz kaldığımız anlar oldu. Çünkü bu sorumluluk manevi olarak çok ağırdır. Karşımızda, konut sorununu çözmemiz için bize güvenen binlerce göz vardı. Halis niyetlerle çıktığımız bu yolda başarıya ulaştık. Ancak bugün İzmir’de ciddi bir barınma krizi var. Keşke bizden sonraki belediye başkanları bizim kadar sorumluluk üstlenebilseydi konut yapımı konusunda. Ne yazık ki, sonrakiler vatandaşın barınma yükünü omuzlarına almadı. Keşke bu sorun böyle büyüyüp kriz haline gelmeseydi” diye konuştu. SİYASETE YER YOK Üç farklı partiden İzBBBaşkanı’nın EGE KOOP Genel Başkanlıkları yapmış olmasına rağmen kurumun işleyişine hiç karışmadığını belirten EGE KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “EGE KOOP’un 41 yıllık sürdürülebilir başarısının en önemli unsurlarından biri, konut üretiminde siyaseti kesinlikle dışarda tutmasıdır. Bu ilke sayesinde kurum, değişen siyasi iklimlere rağmen istikrarını koruyabilmiştir. EGE KOOP’un önceki genel başkanlarından biri sağ görüşlü, diğeri sol görüşlü iki farklı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olmasına rağmen, her ikisi de EGE KOOP’un işleyişine müdahale etmemiştir. Ne Dr. Burhan Özfatura ne de Yüksel Çakmur, genel başkanlık görevleri süresince EGE KOOP’un işleyişine de karar süreçlerinde de hiç karışmamıştır. Çünkü EGE KOOP, siyasi değil demokratik bir yapıdır; kararları hep kooperatifler almıştır. Bu kararlılık, kurumun siyasi etkilerden bağımsız ve yalnızca ortak yararı gözeten bir yapı olarak ayakta kalmasını sağlamıştır” dedi. YARI FİYATINA KONUT Belediyeler ve hükümetin kooperatifleri destekleyerek vatandaşının barınma sorununa çözüm bulabileceğini dile getiren Başkan Aslan, “Yerel yönetimler ve merkezi idare, kooperatiflerin konut üretim sürecine doğrudan müdahil olmamalı, ancak destekleyici bir rol üstlenmelidir. Bu destek; uygun arsaların tahsisi, düşük maliyetli kredi olanaklarının sağlanması ve kooperatiflerin denetlenmesi şeklinde olmalıdır. Hali hazırda bir konut alacak yurttaş iki konut parası ödemek durumunda kalıyor. Belediyeler veya merkezi yönetim EGE KOOP’a uygun arsalar tahsis ederse, biz bugün satılan 4 milyon liralık konutu 2 milyon liraya mal ederek kooperatif üyelerine veririz” ifadelerini kullandı. SAĞLAMLIK BİLİNÇLİ ORTAKLIKTA Yapı kooperatiflerinin gücünün kendi işine sahip çıkan ortakta olduğunu belirten Başkan Aslan, “EGE KOOP, İzmir’de kentsel dönüşüm ve yeni yerleşim alanlarının oluşturulmasında önemli bir aktör olmuştur. Bugüne kadar yaklaşık 30 bin konut yaparak, İzmir’in planlı kentleşmesine büyük katkı sağlamıştır. Tamamlanan projelerimizin adı o büyük mahallelere verilmiştir. EGEKOOP ilk konutlarını 1989 yılında teslim etti. Aradan geçen yıllara ve yaşanan depremlere rağmen en ufak bir çatlak dahi göstermemiştir. Bu da EGEKOOP projelerinin ne kadar sağlam ve dayanıklı olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Ne ben nede bir yakınımız bu inşaatların imalatında yer almıştır. EGEKOOP, vatandaşın oluşturduğu kaynakları doğru kullanarak, doğru yönlendirerek ve doğru denetleyerek dar gelirli vatandaşlara uygun şartlarda konut edindirmeyi başarmış, Türkiye’ye örnek bir model haline gelmiştir. Ancak bir yapı kooperatifinden verim alınabilmesi için en önemli unsur, ortakların kendi yapılarına sahip çıkmasıdır. Üyeler, yılda bir kez yapılan genel kurullara mutlaka katılmalı, süreci takip etmeli, hesap sormalı ve gerekiyorsa yönetimi değiştirme hakkını kullanmalıdır.Çünkü güçlü ve güvenilir bir kooperatif yapısı, ancak bilinçli ve aktif üyelerle mümkündür” diye konuştu. İzmir’de her geçen gün derinleşen barınma krizinin ivedilikle çözülmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Aslan, “İzmir’de barınma sorunu giderek büyümekte, kiracılık oranı yüzde 40’a yaklaşmakta ve kira fiyatları hızla yükselmektedir. Ancak bu konut krizini çözmesi gereken TOKİ, günümüzde köprü, hastane ve baraj gibi yatırımlara yönelmiş; asıl görevi olan vatandaşın barınma sorununa yönelik konut üretimini yeterince gerçekleştirememektedir” dedi.

Geri