UNICEF desteği alan önemli proje Ege Üniversitesi’nden çıktı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gül Ertem’in uzman olarak yer aldığı “Çocukların Sağlık Haklarına ve Hizmetlerine Erişimde Engellilik Temelli Ayrımcılığın İzlenmesi ve Savunuculuğun Güçlendirilmesi” başlıklı proje, UNICEF Türkiye-ACAR programı tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje, engelli çocukların sağlık hizmetlerine erişimindeki engelleri görünür kılmayı ve ayrımcılığı somut verilerle ortaya koymayı amaçlıyor. Rektör Budak’tan Prof. Dr. Gül Ertem’e Tebrik Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi destekleyen ve Prof. Dr. Gül Ertem’i makamında ağırlayarak tebrik etti. Budak, çocuk hakları gibi toplumsal önemi yüksek bir konuda böyle değerli bir çalışmanın üniversiteden çıkmasının gurur verici olduğunu belirtti. Araştırma üniversitesi kimliğiyle toplumsal sorunlara duyarlı, çözüm odaklı bilimsel projelerin önemine vurgu yapan Budak, üniversitenin bu tür çalışmaları desteklemeye devam edeceğini söyledi. Projenin Amacı: Engelli Çocukların Sağlık Hizmetlerine Eşit Erişimi Proje sorumlusu Prof. Dr. Gül Ertem, engelli çocukların sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları ayrımcılığın somut verilerle ortaya konmasının hedeflendiğini açıkladı. “Çocukların sağlık hakkı evrensel bir insan hakkıdır. Engelli çocukların bu haktan eksiksiz yararlanması toplumsal eşitliğin temel taşlarından biridir” diyen Ertem, sağlık alanındaki farkındalığın artmasının tüm toplumun ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı. Saha Çalışmaları ve Somut Verilerle Derinlemesine Analiz Projede, İzmir’de yaşayan 12-18 yaş arası farklı engel türlerine sahip 50 çocukla saha çalışması yapılacak. Bu çalışma sayesinde sağlık hizmetlerine erişimde karşılaşılan ayrımcılık biçimleri hem nicel hem de nitel verilerle analiz edilecek. Sağlık profesyonellerinin tutumları ve toplumsal yaklaşımların çocukların hizmet alma süreçlerine etkisi detaylı şekilde incelenecek. Yerel Savunuculuk Kapasitesinin Güçlendirilmesi Proje kapsamında, İzmir’de faaliyet gösteren 15 sivil toplum kuruluşu ile atölye çalışmaları düzenlenerek yerel savunuculuk kapasitesi artırılacak. Ayrıca, proje sonunda hazırlanacak 40 sayfalık izleme ve politika raporu karar alıcılar için rehber niteliğinde olacak. İki günlük savunuculuk atölyesi, sosyal medya kampanyaları ve podcast serisiyle toplumsal farkındalık geniş kitlelere ulaştırılacak. Projede Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gül Ertem’in yanı sıra, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Dilek Orbatu ve İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Eğitim Koordinatörü Uzm. Hem. Emine Gök uzman olarak görev alıyor. Bülten

Geri