TÜRSAB Plakası Ve Bandrol: Acenteler İçin Güncel Ve Doğru Bilgiler

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Değerli Meslektaşlarım, TÜRSAB plakası ve bandrol konusundaki son gelişmeler, sahada çalışan acentalarımızın kafasını bir hayli karıştırmış durumda. Ben de elimdeki tüm resmi belgeler, bakanlık yazısı, TÜRSAB açıklaması ve yönetmeliklere göre, 22 Mayıs 2025 itibarıyla konunun tüm yönlerini tek bir yazıda toparladım. Hem kendi adıma, hem de bu konuda bana soru yönelten meslektaşlarım adına netlik sağlaması için aşağıdaki bilgileri paylaşıyorum: 1. TÜRSAB PLAKASI NEDİR? TÜRSAB plakası; bir aracın tur veya transfer faaliyetinde bir seyahat acentası adına çalıştığını gösteren tanıtım belgesidir. Denetim yapan ekipler, bu plakaya bakarak aracın ilgili faaliyeti bir seyahat acentası adına yapıp yapmadığını kontrol eder. Dayanak: Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliği Madde 5/r (Resmi kaynak: tip=5) 2. PLAKA YENİLENMESİ ZORUNLU MU? Hayır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 15.10.2024 tarihli ve 5811806 sayılı yazısına göre, plakanın her yıl yenilenmesi zorunlu değildir. Yani bir kez alınmış ve halen geçerli, şekli bozulmamış plaka denetimde geçerlidir. Kaynak: ile-ilgili-kararina-yanitimiz TÜRSAB, yeni plakanın içinde elektronik çip bulunduğu için yenilemeyi tavsiye ediyor. Ama bu zorunluluk değil, öneridir! Kimin sözü bağlayıcıdır? Bu konuda asıl merci Kültür ve Turizm Bakanlığıdır. TÜRSAB’ın görüşü bağlayıcı değil, uygulamaya yönelik tavsiyedir. 3. BANDROL KONUSU (YIL PULU) Plakanın üstüne yapıştırılan bandrol, ilgili yılın faaliyet belgesinin güncelliğini gösterir. Bakanlığın bandrolle ilgili doğrudan bir düzenlemesi yok. TÜRSAB ise bandrolü yalnızca aidat borcu olmayanlara veriyor. Bu uygulama, eşitlik ve orantılılık ilkelerine aykırı olarak yorumlanabilir. Çünkü bir kamu hizmetinin üyelik borcuyla sınırlanması yargı nezdinde tartışmalı olabilir. Yasal bir karar var mı? Şu an kamuya açık bir mahkeme kararı (örneğin İzmir 2020 örneği) doğrulanamadı. Ama hukuki açıdan mağdur olan her acentanın dava açma hakkı vardır. 4. DENETİMDE GEREKLİ BELGELER Acenta yetkilisi ya da rehberin aracında bulunması gereken belgeler: • Acenta İşletme Belgesi (TÜRSAB belgesi) • UETDS kayıt çıktısı • Taşımacı ile sözleşme (araç sahibi adına yapılmış olmalı) • Tur programı veya transfer görev yazısı • TÜRSAB plakası (eski plaka geçerli) Bandrol veya plaka yoksa ne yapılmalı ? Denetim görevlisine şu ifade kullanılabilir: "Bu araç, 1618 sayılı yasa kapsamında ruhsatlı olan seyahat acentamızın organizasyonundadır." Plaka fiziken eski olabilir, ancak Bakanlık’ın 15.10.2024 tarihli ve 5811806 sayılı yazısına göre geçerliliğini korumaktadır. Gerekirse yazıyı ibraz edebiliriz. 5. 2025 UYGULAMALARI (ÖZET) • Plaka başvurusu: 27 Ocak 2025 itibarıyla başladı • Plaka ücreti: 1.000 TL (geçerlilik: 31 Aralık 2025) • Bandrol: 1 adet ücretsiz, ek bandrol 250 TL • Aidat borcu olanlar: Yalnızca 1 adet ücretli plaka alabilir Kaynaklar: ile-ilgili-kararina-yanitimiz 6. TÜRSAB’IN DENETİMİ SONA ERDİ TÜRSAB’ın 17.10.2024 tarihli açıklamasına göre, Bakanlık talimatı sonrası denetim faaliyetlerini sonlandırmıştır. Yani artık trafik denetimlerinde esas alınacak merci Bakanlık ve kolluk güçleridir. TÜRSAB, sadece öneri ve teknik destek sağlayabilir. 7. SONUÇ VE TAVSİYEM • Plakanız eskiyse geçerlidir. • Bandrolünüz yoksa denetimde sorun yaşamamak için Bakanlık yazısını yanınızda bulundurun. • Aidat borcu gerekçesiyle plaka verilmemesi durumunda hukuki danışmanlık alabilirsiniz. • TÜRSAB önerir, ama uygulamada esas olan Bakanlık görüşüdür. Saygılarımla, Aydın Avcı

Geri