A
Admin
Yönetici
Yönetici
ABD’nin eski Başkanı ve 2024 seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump’ın, İran’a yönelik olası bir askeri müdahaleye kapıyı araladığı bildirildi. Wall Street Journal (WSJ), Trump’ın Beyaz Saray’da yapılan gizli bir toplantıda, ABD ordusunun İran’ı hedef alan saldırı planlarını onayladığını yazdı. Ancak nihai saldırı emrinin verilmediği ve bu kararın İran’ın nükleer programdaki tutumuna göre ertelendiği belirtildi. Trump, saldırı planlarına “gizli onay” verdi WSJ’nin görüşmelere yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre: Trump, salı gecesi Beyaz Saray Durum Odası’nda üst düzey danışmanlarıyla bir araya geldi. Toplantıda İsrail’in İran’a saldırısıyla başlayan gerginliğin bölgesel sonuçları değerlendirildi. Trump, ABD’nin İran’a yönelik muhtemel askeri planlarına “yeşil ışık” yaktı. Ancak son saldırı emrinin, İran’ın nükleer programda geri adım atıp atmayacağına göre verileceği kararlaştırıldı. Hedefte Fordo nükleer tesisi olabilir WSJ’ye konuşan kaynaklar, İran’ın yerin altına inşa ettiği ve yüksek düzeyde korunan Fordo uranyum zenginleştirme tesisinin ABD’nin ilk hedeflerinden biri olabileceğini aktardı. Fordo tesisi, İran’ın nükleer kapasitesinin sembolik ve stratejik merkezlerinden biri olarak görülüyor. Beyaz Saray ve Trump cephesinden gelen açıklamalar CNN’e konuşan Beyaz Saray’dan bir yetkili, Trump’ın saldırı planlarını “değerlendirmeye aldığı”nı doğruladı. Yetkiliye göre Trump, “Tahran’ın geri adım atıp atmayacağını gözlemlemek adına bekleme” stratejisini benimsedi. Trump ise gazetecilere yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Ne yapacağım konusunda fikirlerim var ama henüz nihai kararı vermedim. Nihai kararımı son saniyeye kadar vermek istiyorum çünkü savaşta işler değişir.” “Orta Doğu’da bir çatışmaya dahil olmak istemiyorum.” Seçim hesapları mı, caydırıcılık stratejisi mi? Analistler, Trump’ın bu hamlesini hem iç politikada seçmen desteğini kaybetmeden “güçlü lider” imajını koruma çabası hem de Tahran’a karşı stratejik bir caydırıcılık mesajı olarak değerlendiriyor. Ancak olası bir askeri müdahalenin, Körfez bölgesindeki dengeleri sarsabileceği ve küresel enerji piyasalarını etkileyebileceği uyarısı yapılıyor. Ayrıca Trump’ın İran politikasındaki belirsizlik, 2020’de öldürülen Kasım Süleymani sonrası dönemde yaşanan istikrarsızlığı yeniden gündeme getirebilir. Trump yönetiminin İran’a karşı gizli saldırı planlarını masaya koyması ve bunu Tahran’ın nükleer adımlarına göre şartlandırması, ABD dış politikasında belirsizliğin sürdüğünü gösteriyor. Ortadoğu’da kartlar yeniden karılırken, olası bir müdahalenin etkileri yalnızca bölgesel değil, küresel çapta hissedilebilir.