A
Admin
Yönetici
Yönetici
Donald Trump, Oval Ofis’te Juventus futbol takımını kabulü sırasında İsrail-İran gerilimine dair değerlendirmelerde bulundu. İsrail’in İran’a saldırdığı geceyi “yoğun ve yıkıcı” olarak nitelendiren Trump, olayların hızla büyüdüğünü söyledi. Trump, İran’a yönelik olası bir saldırıya dair, “Ne yapacağım konusunda fikirlerim var ama henüz nihai kararımı vermedim. Kararımı son saniyeden önce vermek istiyorum çünkü savaşta işler değişir,” dedi. Barış mesajı ve eş zamanlı hazırlık Trump, ABD’nin Orta Doğu’da bir çatışmaya dahil olup olmaması konusunda, “Ben dahil olmak istemiyorum,” ifadesini kullandı. Ancak aynı açıklamada, Beyaz Saray Durum Odası’nda İran ile ilgili toplantıya gireceğini söylemesi dikkat çekti. Bölgede askeri gerilimin arttığı bir dönemde bu tür toplantıların yapılması, kamuoyuna verilen barış mesajlarının ötesinde bir hazırlığın sürdüğünü gösteriyor. İran’a mesaj: Anlaşma artık daha zor Trump, İranlı yetkililerin Beyaz Saray’a gelerek görüşme talep ettiğini belirtti ve “Artık çok geç. İran o anlaşmayı imzalamış olmayı dilerdi. O zamanlar bu adil bir anlaşmaydı ama şimdi imzalamak daha zor,” dedi. Yine de görüşme kapısının tamamen kapanmadığını belirten Trump, İranlıların Beyaz Saray’a gelebileceğini söyledi. Bu, diplomasinin hâlâ gündemde olduğunu ancak koşulların değiştiğini ima etti. “Ateşkes değil, tam zafer” Trump, İran’ın nükleer silaha sahip olmasına sadece “birkaç hafta” kaldığını savunarak, “İstediğimiz şey ateşkes değil, tam ve kesin bir zaferdir. Zafer, İran’ın nükleer silahlarının olmamasıdır,” dedi. Trump’ın bu açıklaması, müzakereyi değil, sonuç almaya odaklı daha sert bir yaklaşımın öne çıkarıldığını gösterdi. ABD yönetimi, İran’ı diplomasiyle değil, baskıyla yönlendirmeyi hedefleyen bir çizgide ilerlemeye devam ediyor.