A
Admin
Yönetici
Yönetici
Ordu’dan Artvin’e, Gümüşhane’den Bayburt’a kadar uzanan geniş coğrafya üzerinde kurulan KTÜ, adeta bir “eyalet üniversitesi” gibi Karadeniz’in eğitim ve bilim üssü olmuştur. Prof. Dr. Türkay Tüdeş’in veciz bir şekilde dile getirdiği gibi, bu üniversitenin etkisi ve kapsama alanı, yalnızca Trabzon ile sınırlı değildir; bölgenin tüm damarlarına bilimsel yaşam üfleyen bir merkezdir. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin yetiştirdiği değerler, bilgi ve birikimle sadece bireyleri değil, yeni üniversiteleri de doğurmuştur. KTÜ’nün bilgi, kadro ve kurumsal tecrübesiyle doğrudan ya da dolaylı olarak kurulmasına öncülük ettiği üniversiteler – Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Ordu ve son olarak Trabzon Üniversitesi – bu çınarın dallarıdır. Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı yönetimindeki KTÜ aynı zamanda Avrasya Üniversitesi'nin kuruluş sürecine verdiği destekle, KTÜ bölgenin yükseköğretim sisteminin adeta kurucu harcı olmuştur. Bu çerçevede, 2018 yılında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararnamesiyle kurulan Trabzon Üniversitesi, genç yaşına rağmen sağlam adımlarla ilerlemeye ve KTÜ’nün mirasını başarıyla taşımaya devam ediyor. Üniversitenin kurucu rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, sadece adıyla değil, şahsiyeti, vizyonu ve akademik duruşuyla da adeta bu kurumun geleceğini şekillendiren bir lider olmuştur. Zor olanı başarmış; sıfırdan kurulmayan, devralınan bir yapıyı yeniden inşa etmiş, dönüştürmüş ve çağdaş bir üniversite hüviyetine kavuşturmuştur. Bir işi sıfırdan yapmak daha kolaydır ama var olan bir şeyi onarmak ve amacına ulaştırmak ise zor olanıdır. Emin Aşık Kutlu hocam zor olanını yaptı. Bugün Trabzon Üniversitesi 597 akademik ve 368 idari personeli ile 11 fakülte, 2 enstitü, 7 meslek yüksekokulu, 2 yüksekokul ve 3 devlet konservatuvarı bölümüyle büyük bir eğitim kompleksine dönüşmüş bir eğitim merkezidir. 12 bin 130’un üzerinde öğrencisiyle Karadeniz’in parlamaya başlayan bir yıldızı haline gelmekte olan Trabzon Üniversitesi’nde eğitim gören bu öğrencilerin 116’sı yabancı uyruklu olup 27 farklı ülkeden gelen uluslararası öğrencilerden oluşmaktadır. Ki bu da üniversitenin sadece ulusal değil, küresel ölçekte de bir cazibe merkezi olmaya yüz tuttuğunu göstermektedir. Üniversitenin bilimsel yayın performansı, kurumsal gelişim süreci, fiziki altyapısının güzelliği ve öğrenciye verdiği değer, onu daha da saygın kılmaktadır. Bizzat yerinde ziyaret edilip fakülteleri, amfileri ve idari kadrosuyla temas kurulduğunda, bu gelişimin samimiyeti daha da net görülüyor. Rektör Prof. Dr. Emin Aşık Kutlu’nun kahvesiyle, Genel Sekreter Doç. Dr. Ufuk Töman’ın çayıyla sohbet edilirken ortaya çıkan tablo; emek, inanç ve idealizmin ete kemiğe bürünmüş halidir. Bu yükselişi sürdürebilmek için eleştiriden ziyade destekle yaklaşmak, sahip çıkmak, katkı sunmak gerekiyor. Çünkü üniversiteler sadece eğitim veren kurumlar değil; şehirlerin kültürel, ekonomik ve sosyal kalkınmasında başat rol oynayan dinamik yapılardır. Trabzon Üniversitesi’nin öğrenci sayısının artması, şehir ekonomisine canlılık getireceği gibi; bilimsel başarısı ile de, Türkiye’nin akademik itibarını artıracaktır. Makamlar gelip geçicidir; ama kurumlar kalıcıdır. Bugün KTÜ nasıl ki 70. yılını kutlayarak geçmişin tecrübelerini geleceğe taşıyorsa, Trabzon Üniversitesi de yarınların teminatı olma yolunda emin adımlarla ilerleyecektir. Bu yürüyüşte emeği geçen başta Rektör Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu olmak üzere tüm akademik ve idari personele gönülden teşekkür ediyorum. Geleceğimiz olan gençlerimize kaliteli eğitim ortamları sunan, onları bilimle buluşturan ve hayata hazırlayan tüm eğitim camiasının fertlerine şükranlarımı sunuyorum.