A
Admin
Yönetici
Yönetici
Herkesin bir şekilde aklında... Hal böyle olunca... Biraz da turizmin "T"sine bakalım. *** 2024'te... 1,3 milyon ziyaretçiden... 1,5 milyar dolar turizm geliri elde etmişiz. Turistlerin dörtte birinin Suudi Arabistan'dan geldiğini bir kenara yazalım ve aklımızı başımıza alalım. 1990'lı yıllardaki Rus turist akınını da bi hatırlayalım ve aynı yerde aynı yanlışı tekrarlamayalım. Üç aya, bilemedin dört aya sıkışan Trabzon turizmini baltalamayalım. *** Kurban Bayramında Bulgaristan'daydım. Türklerin en yoğun olduğu bölgelerden Kırcaali'de... İpsala'dan çıkışta Yunanistan Dedeağaç'ta bir gün geçirdim. Dikkatimi çeken şeyleri siz saygıdeğer okurlarımla paylaşmak istedim. Şehrin adını Alexandropolis yapmışlar ama şehir Türkopolis olup çıkmış. Restoran, kafe, otel, sahil... Her yer Türklerle dolu. Bazı işletmeler bu duruma kayıtsız kalmamışlar; İskeçe ve Gümilcine'den Türkçe bilen personel almışlar. Menüler de Türkçe... O kadar yani... Bizim daha güzel sahillerimiz var fakat binlerce insanımız buralara akmış. Fiyat ve hizmet! Kimi yerlerde adınızı yazdırıyorsunuz, sıraya giriyorsunuz ve... Türkiye’ye göre gerçekten ucuz. Özellikle de deniz ürünleri... *** Çok tuhaf! Eller bize geliyor, biz; Yunanistan'a, Bulgaristan'a, Gürcistan'a... Nereye gittiysem hep aklımdaydı Trabzon. Son dönemde turizm adına yapılanlara bakılırsa sınıfta kalmış sayılmasak da durum ortada... Turizmi çeşitlendirme ve 12 aya yayma çalışmalarının farkındayız. Fakat herkes gibi benim de endişem, Ruslardan sonra Arapları da küstürme ihtimali! İnşallah fiyat ve hizmette Yunanistan gerçeğini dikkate alırız. Yavaş yavaş Gürcistan ve Uzak Doğu'ya yönelen Arap turistleri yeniden kazanırız. Çünkü Trabzon'un "T"si turizm oldu ve fındıktan daha fazla gelir bırakıyor şehre. Sezon, dört gözle bekleniyor. Yıkmak kolay, yapmak zor. Kabul edilsin ya da edilmesin, ortada bir başarı hikâyesi var. Heba etmeyelim.