A
Admin
Yönetici
Yönetici
Zeytinlik alanlarının madencilik faaliyetlerine açılmasını içeren yasa teklifi tartışmaları Meclis’e taşındı. Komisyondan dışlanan STK temsilcileriyle Meclis korumaları arasında gerilim tırmandı. Muhalefet ve iktidar milletvekilleri arasında da arbede yaşandı. ZEYTİNLİKLER İÇİN MECLİS’E GELDİLER, KAPIDAN ÇEVRİLDİLER TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa teklifini görüşmek üzere toplandı. Toplantı öncesinde, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına karşı çıkan bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Meclis'e gelerek komisyonda söz almak istedi. Ancak TBMM polislerinin salona girişe izin vermemesi üzerine taraflar arasında arbede yaşandı. SARIBAL İLE VARANK ARASINDA GERGİN DİYALOG Yaşanan tartışmaların büyümesiyle birlikte AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında da tansiyon yükseldi. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ile Komisyon Başkanı ve AK Parti Milletvekili Mustafa Varank arasında hararetli bir tartışma yaşandı. Tartışma komisyon salonunun kapısına kadar taşındı. Bu esnada AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun, Orhan Sarıbal’ı itmesiyle gerginlik fiziksel müdahaleye dönüştü. MUHALEFET DAHA BÜYÜK SALON TALEP ETTİ Muhalefet milletvekilleri, yaşanan karmaşanın ardından mevcut salonun yetersiz olduğunu vurgulayarak usul tartışması başlattı. Daha geniş bir salonda görüşmelere devam edilmesini isteyen vekiller, komisyonun demokratik katılıma kapalı yürütüldüğünü ileri sürdü. KOMİSYON BAŞKANI: “DARBEDİLDİM” Tartışmaların gölgesinde devam eden oturumda Komisyon Başkanı Mustafa Varank, yaşananları şu sözlerle değerlendirdi: “Salonu başka bir yere taşısak bir şey değişmeyecek. Oturuma devam ediyorum. Bağırarak, çağırarak netice alınamaz. Girişte darbedildim; arkadaşlarınız önüme geçerek fiziki müdahalede bulundu. TBMM, bu tarz davranışların yeri değildir. Herkes kurallara uymak zorunda.” OTURUM TARTIŞMALAR EŞLİĞİNDE DEVAM EDİYOR Tüm bu gerginliklere rağmen komisyon görüşmeleri kesintiye uğramadan devam etti. Zeytinlik alanlarıyla ilgili düzenlemelerin yer aldığı yasa teklifinin detayları, hem kamuoyu hem de Meclis kulislerinde yakından izleniyor.