A
Admin
Yönetici
Yönetici
Kocaeli’nin Körfez ilçesinde, Nisan ayında Ramazan Bayramı sırasında tavuk döner yiyen 999 kişi mide bulantısı, kusma ve ateş şikayetleriyle hastanelere başvurdu. 341 kişi polis ve savcılığa şikayette bulunurken, 287 kişi işletmeden dava açtı. Gözaltına alınan iş yeri sahibi E.T. (35) ile döner ustası K.Y. (36) tutuklanarak cezaevine gönderildi. İşletme ise mühürlendi. İDDİANAMEDEKİ DETAYLAR Körfez Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, tavukların 29 Mart 2025’te alındığı ve soslanarak dolapta 2-3 gün bekletildiği belirtildi. 30 Mart’ta pişirilmeye başlanan dönerlerin 31 Mart, 1 ve 2 Nisan tarihlerinde satışa sunulduğu ifade edildi. İddianamede, tavuk etlerinin son kullanma tarihinin 3 Nisan olduğu ve şüphelilerin hijyen kurallarına uymadığı vurgulandı. 4 FARKLI BAKTERİ TESPİT EDİLDİ Kocaeli Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nün yaptığı mikrobiyolojik analizde tavuk dönerde Bacillus cereus, Koagülaz pozitif staphylococcus, Listeria monocytogenes ve Salmonella spp adlı dört farklı bakteri tespit edildi. Bu bakteriler Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmayan ürünlerin piyasaya sürüldüğünü ortaya koydu. BİLİRKİŞİ RAPORUNDAKİ KORKUTAN BULGULAR Gıda mühendisi bilirkişisi tarafından hazırlanan raporda, tavuk etlerinin soslandıktan sonra 2-3 gün dolapta bekletilmesinin bakteriyel üremeyi tetiklediği belirtildi. Ayrıca, işletmenin hijyen ve gıda güvenliği konusunda eksikliklerinin olduğu kaydedildi. Raporda, Listeria monocytogenes bakterisinin nadir de olsa ölümcül sonuçlara yol açabileceği ve sorumluluğun işletme sahiplerinde olduğu ifade edildi. SANIKLARIN SUÇLAMALARI VE TALEPLER Savcılık iddianamesinde, şüphelilerin gıda sektöründe uzun yıllar çalıştığı ancak asgari dikkat ve özeni göstermediği, hijyen kurallarını ihmal ettiği vurgulandı. Bu nedenle “Bozulmuş veya değiştirilmiş gıda ticareti” suçundan 1 ila 5 yıl, “Taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçundan ise 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezası talep edildi. Sanıkların yargılanmasına Körfez Adliyesi’nde 7 Ağustos’ta başlanacak. (Sözcü)