A
Admin
Yönetici
Yönetici
İnsanoğlu en ilkel dönemini yaşıyor bu yüzyılda! Bana uygarlıktır falan demeyin. Geçen yüzyıllara göre kıyasladığımızda, dünyayı keşfe çıkan Marco Polo’dan, gökyüzüne keşfe dalan gökbilimci Kepler kadar bir arpa boyu gidemedik! 15. yüzyıldan sonra hız kazanan icatlar, keşifler, sanat eserleri, günümüzde pek kalmadı sanki. Belki bazı işleri yapacak robotlar üretiyoruz ama hepsi öncekilerin uzantısı. Tıp alanında mesela koyun bile klonladık, gel gör ki kovit mikrobunun çaresine bakamadık. Kablosu olmayan telefonlar icat ettik, ama ışınlanmayı hala bulamadık. 15.yüzyılın ünlü İtalyan hazarfen Leonardo Da Vinci’nin buluşlarına yaklaşamadık bile! Hollandalı gözlükçü, Hans Lippershey, ‘Bu böyle olmaz gördün mü her yeri göreceksin’ diyerek teleskopu keşfetmiş, Galileo ise ‘Var bu adamın bir bildiği’ diyerek teleskopla gökyüzünü incelemiş, tarihin akışını değiştirmiş. Elektrik akımının ve sistemlerinin mucidi Nikola Tesla’dan, ampulü kullanılır hale getiren Edison’a kadar bu yüzyılda başka önemli neyi keşfetmiş olabiliriz? Albert Einstein’a ne demeli? Adam Hitler’in hışmından kaçarken, o arada izafiyet teorisinden, kuantum fiziğine kadar birçok şey keşfetmiş! İlk telefonu 1876’da Alexander Graham Bell, ilk cep telefonunu ise 1973’te Martin Cooper icat etmiş. Bunlar ilk aklıma gelenler. Kimler ve ne icatlar var dünya tarihinde… 1960 ve 70 li yıllarda internet; Tim Berners Lee ve Vinton Cerf tarafından bulunmuş ve dünyaya yayılması sağlanmış. 1989’da ise internet bugünkü halini almış. Uzaya gidip duruyoruz, başka yaşamlar keşfetmek için sandıydım ben. Oysa bir kısmı yaşamak için yeni gezegenler arıyormuş. Bir ara Mars’a gözümüzü diktiydik. Bu dünyayı mahvettik ya sıra onda! Uzayda bile rant arayışı içindeyiz. Marstan arsa satın alırız yakında! Doğru ya torunlarımıza kalacak mı bu dünya! … 21.yüzyılda da bazı icatlar yapılıyor elbet. Ama hep kapitalizmi besleyecek rantlar uğruna! Adamlar yapmış icatlar insanlığa sunmuş. Biri başlatmış diğeri ilerletmiş. Sizin gibi ‘Valla aklıma gelmişti’ deyip yan gelip yatmamış! Rant ve güç uğruna kullanmamış… Tüm bu keşifler, çalışmalar yüzyıllarca siz dudaklarınızı büzüp, sosyal ağlara koyup, takipçi sayısı artırmak için türlü hokkabazlıklar yapın diye mi bulunmuş!? Hiçbirisi kadınların saçına, Hayvanların canına, Doğanın varlığına zarar vermemiş… Teknoloji ilerledikçe uygarlık geriye mi gidiyor? Günümüzde teknoloji insanlığın yaratıcılığını engelliyor gibi geliyor bana… Bu yüzyılda her şey düşünmeden ayağımıza geliyor… Robotları icat mı ediyoruz yoksa robotlara mı benziyoruz? Hayal etmedikçe, düşünmedikçe, uğraşmadıkça…Elimizde akıllı telefonlar, akılsızca sanal-sanmaz geziniyoruz. Einstein diyor ki; “İnsan aklın sınırlarını zorlamadıkça hiçbir şeye ulaşamaz.” Ve sanki, böyle ulaşamazsınız diye dil çıkartıyor!