Sağlık meslek liselerinde unvanlar değişti! Mezunları neler bekliyor? Aile hekimleri için yeni haklar...İşte detaylar

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Sağlık alanında önemli bir adım daha atıldı. Aile hekimliği sisteminde hem uzmanlık sürecini hem de sağlık meslek lisesi mezunlarının statülerini kapsayan yeni düzenleme, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yasa, sahada görev yapan hekimlerin uzmanlaşma yolunu kolaylaştırırken, sağlık hizmetlerinin etkinliğini artırmayı amaçlıyor. Sözleşmeli Hekimlere Merkezi Yerleştirme Şartı Kaldırıldı Yeni düzenlemeye göre, 1 Ocak 2025 tarihine kadar sözleşmeli olarak görev yapan aile hekimleri, belirli kriterleri sağlamaları halinde merkezi yerleştirme olmadan aile hekimliği uzmanlık eğitimine kabul edilebilecek. Uzmanlık sürecine girişte Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonucu esas alınacak ancak adaylar, Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun belirleyeceği usullere göre merkezi atamaya tabi tutulmadan eğitim hakkı kazanabilecek. Uzaktan ve Yarı Zamanlı Eğitim Olacak, Süre Kısalabilecek Uzmanlık eğitimi genel olarak uzaktan veya yarı zamanlı olarak en az 6 yıl sürecek. Ancak meslekte en az 5 yıl deneyimi bulunan aile hekimleri için bu süre 4 yıla indirilebilecek. Bu model, sahada tecrübeli hekimlerin sisteme daha hızlı entegre olmasını sağlayacak. Eğitim Sürecinde Ek Gelir Kısıtlaması Getirildi Eğitim dönemindeki aile hekimleri, maaş haricinde yalnızca motivasyon amaçlı ek ödemelerden yararlanabilecek. Döner sermayeden ek gelir alma hakkı bu süreçte kısıtlanarak, ücretlendirme sisteminde adaletin korunması hedefleniyor. Meslek Lisesi Mezunları İçin Unvan Değişikliği Yalnızca hekimleri değil, sağlık meslek lisesi öğrencilerini de ilgilendiren bir değişiklik yürürlüğe girdi. Artık “hemşire yardımcısı” ve “ebe yardımcısı” gibi unvanlar kullanılmayacak. Bu alanlarda eğitim gören öğrenciler, mezuniyet sonrası “sağlık bakım teknisyeni” unvanı ile tanımlanacak. Ayrıca “diş protez teknisyeni” alanı da yeniden düzenlenerek yeni eğitim programları açılacak. Sağlıkta Yeni Dönem Başlıyor Yapılan bu yasal değişiklikler, hem hekimlerin uzmanlık sürecine erişimini kolaylaştırmayı hem de sağlık meslek eğitimini çağın ihtiyaçlarına uygun hale getirmeyi hedefliyor. Sahadaki hekim açığını kapatmak, motivasyonu artırmak ve nitelikli sağlık personeli yetiştirmek için bu adımların önemli bir dönüm noktası olduğu ifade ediliyor. (Sözcü)

Geri