A
Admin
Yönetici
Yönetici
Kars, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra peynirleriyle de dikkat çekiyor. Kentte açılan Peynir Müzesi, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekerek Kars’ın yeni cazibe merkezi oldu. PEYNİRİN YOLCULUĞU GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE Türkiye’nin ilk tematik peynir müzesi olarak 2022 yılında ziyarete açılan Kars Peynir Müzesi, 1734 yılında inşa edilen tarihi Süvari Tabya binasında hizmet veriyor. Müze, peynirin kültürel ve tarihî yolculuğunu sergilemenin ötesinde, Kars’a özgü peynir çeşitlerinin yapım süreçlerini, kullanılan aletleri ve geleneksel yöntemleri detaylı şekilde sunuyor. Ziyaretçiler, peynirin sütten sofraya uzanan yolculuğunu gözlemleme fırsatı bulurken, bölgenin tarım ve hayvancılık kültürü hakkında da bilgi edinebiliyor. ZİYARETÇİLERDEN TAM NOT Samsun’dan gelen Ahmet Aydın, "İlk defe geliyorum Peynir Müzesi harika, herkese tesviye ediyorum, görülmesi gereken bir yer. Bu sıcakta burası buz gibi bir yer, çok güzel, herkesin gelmesini tesviye ediyorum" dedi. Artvin’den tatil için Kars’a gelen Tuğba Er ise, "Çok beğendik, interaktif olması çok hoşumuza gitti. Peynirin yapılışının bütün aşamalarını görmemiz bizi heyecanlandırdı. Kars kaşarının meşhur olduğunu biliyoruz. Burada gravyer ve Kars kaşarının yapılış aşamalarını görmemiz bizi etkiledi. Çocuklarımızın da aynı şekilde burada yer alması güzel bir deneyim oldu" şeklinde konuştu. KARS TURİZMİNE KATKI Kars Valiliği ve ilgili kuruluşların desteğiyle hayata geçirilen Peynir Müzesi, şehrin turizm potansiyelini artırdı. Müze, Kars’ı ziyaret eden turistler için mutlaka uğranılması gereken bir durak haline geldi. Kış turizminin yanı sıra, müze sayesinde şehir dört mevsim boyunca ziyaretçi çekiyor ve ekonomik hareketlilik sağlıyor. Kars Peynir Müzesi, şehrin yalnızca doğal güzellikleri ve tarihî yapılarıyla değil, gastronomik kültürüyle de öne çıktığını gösteriyor.