Ofisten tarlaya: Cengiz Bayazıt’ın şakayık çiçeği serüveni

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Uzun yıllar kargo sektöründe genel müdürlük yapan Cengiz Bayazıt, 3 yıl önce hayalini gerçekleştirmek için özel sektördeki kariyerini bırakarak Çanakkale’nin Yenice ilçesine yerleşti. Tarıma olan ilgisi ve tutkusu doğrultusunda şakayık çiçeği yetiştiriciliğine adım atan Bayazıt, 17 dönüm arazi üzerinde başladığı üretimini hızla büyütmeyi planlıyor. Şakayık Çiçeğiyle Yeni Bir Üretim Hikayesi Bayazıt, araştırma sürecinin ardından şakayık çiçeği üretimine karar verdiğini belirtiyor. Başlangıçta 6 bin kökle yola çıkan üretici, kısa sürede ekim alanını 52 dönüme çıkarmayı hedefliyor. Şakayık çiçeği, özellikle düğünlerde tercih edilen renkli ve kokulu bir çiçek olarak hem iç pazarda hem de Hollanda ve Belçika gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Bayazıt, "İhracat tarafında ciddi talep var, bu yıl üretilen tüm çiçekler satıldı ve sevkiyatlar devam ediyor" diyerek büyüme hedeflerini anlattı. Tarımda Zorlu Bir Mücadele Tarım sektörünün kolay olmadığını vurgulayan Bayazıt, "Gerçekten emek isteyen ve yoğun uğraş gerektiren bir alan. Kapalı ofislerden açık alana geçmek benim için büyük bir hayaldi" dedi. 2009 yılında çalıştığı şirketle tarım teknolojileri geliştirmede Türkiye Teknoloji Ödülü kazandığını ifade eden Bayazıt, "O dönemde Avrupa Birliği projeleri kapsamında yedi ülkede saha çalışmaları yaptım, o zamandan beri tarıma olan ilgim daha da arttı. Şimdi ise bu, kendi yatırımım oldu" diye sözlerine ekledi. Yenice’de Tarımın Çehresi Değişiyor Yenice İlçe Tarım ve Orman Müdürü Caner Çelik, bölgenin Kazdağları’nın eteklerinde yer aldığını ve burada kapya biberi ile çileğin önemli geçim kaynakları olduğunu aktardı. Çelik, "Cengiz Bey’in şakayık çiçeği üretimi, bölgenin ürün çeşitliliğine yeni bir soluk getirdi. Kazdağları’nda endemik olarak bulunan bu çiçeğin Mayıs ayında hasadı yapıldı ve yurtdışına ihracatı gerçekleştirildi. Bu başarılı üretimin devamını diliyoruz" dedi. Şakayık çiçeğinin 50 yıla kadar ömrü olduğunu belirten Bayazıt, üretimi 100 dönüme kadar genişletme planlarından söz etti. Bölgenin tarımsal çeşitliliğine katkı sağlayan bu girişim, hem ekonomik olarak hem de doğal değerler açısından önemli bir adım olarak görülüyor. Bayazıt’ın vizyonu, Kazdağları eteklerinde şakayık üretimini artırarak, Türkiye’den Avrupa’ya daha fazla çiçek ihracatı yapmak.

Geri