A
Admin
Yönetici
Yönetici
Üniversite yerleştirme sürecinde YKS puanlarına doğrudan etki eden Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) güncellemeleri için süreç yaklaşıyor. Diploma notuna dayalı olarak hesaplanan OBP, adayların sıralamasında önemli bir rol oynarken, bilgi hatası olan öğrencilerin erken harekete geçmesi gerekiyor. Peki, OBP güncellemesi ne zaman ve nasıl yapılacak? OBP NEDİR, NEDEN ÖNEMLİDİR? Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), öğrencilerin lise yıllarındaki akademik başarılarının bir yansıması olarak YKS yerleştirme puanına doğrudan ekleniyor. Diploma notu 5’lik sistemden 100’lük sisteme çevrilerek 0,12 katsayısı ile çarpılıyor. Bu da başarılı bir lise kariyerinin üniversite tercihlerinde ciddi bir avantaj sağladığı anlamına geliyor. OBP GÜNCELLEME TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK? 2025 yılı için henüz ÖSYM tarafından resmi bir OBP güncelleme takvimi duyurulmadı. Ancak geçtiğimiz yıl YKS sonuçları 16 Temmuz’da açıklanmış, OBP güncellemeleri ise 24–28 Haziran arasında yapılmıştı. Bu yıl YKS oturumları 21–22 Haziran’da gerçekleştirildi ve sonuçların 22 Temmuz’da açıklanması bekleniyor. Dolayısıyla OBP onaylama sürecinin de Temmuz’un 2. ya da 3. haftasında başlaması öngörülüyor. OBP GÜNCELLEMESİ NASIL YAPILIR? Adayların eğitim bilgilerini ve diploma notlarını kontrol etmeleri için şu adımları izlemeleri gerekiyor: AİS SİSTEMİNDEN KONTROL EDİN Aday İşlemleri Sistemi’ne (AİS) giriş yaparak “Eğitim Bilgileri” ya da “Başvuru / Eğitim Güncelle” bölümünden okul adı, mezuniyet yılı ve diploma notunuzu kontrol edin. BİLGİLER HATALIYSA DÜZELTİN Hatalı ya da eksik bilgi varsa, doğrudan okul müdürlüğüne başvurarak e-Okul sistemi üzerinden gerekli düzeltmelerin yapılmasını sağlayın. Mezuniyet bilgileri e‑Okul’a eklenemiyorsa, okul idaresi KKİS (Kamu Kurumları İşlemleri Sistemi) üzerinden işlemleri tamamlayabilir. GÜNCELLENEN BİLGİLERİ ONAYLAYIN Düzenleme sonrası AİS’e tekrar giriş yaparak “Eğitim Bilgisi Güncelle” ekranı üzerinden güncellenen bilgileri onaylamanız gerekiyor. OBP GÜNCELLEMESİNDE GEÇ KALINMAMALI Adayların mezuniyet bilgilerini erkenden kontrol ederek varsa eksikleri gidermeleri büyük önem taşıyor. Zira OBP hatalı girildiğinde, yerleştirme puanı yanlış hesaplanabilir ve bu durum tercih sıralamasını doğrudan etkileyebilir. Kaynak: NTV