A
Admin
Yönetici
Yönetici
Türkiye ile Libya'nın Trablus'ta bulunan hükümeti arasında 2019 yılında deniz yetki alanları anlaşması imzalandı. O dönem bu anlaşma, doğudaki Tobruk'ta bulunan ve Trablus'taki hükümeti meşru kabul etmeyen Temsilciler Meclisi tarafından eleştirilmişti. Meclis altı yıl sonra anlaşmayı onaylamayı planlıyor. Özellikle Yunanistan ve Mısır'ın tepki gösterdiği anlaşmanın Libya Temsilciler Meclisi tarafından da onaylanması, sadece sembolik öneme sahip bir gelişme olmayacak. Türkiye böylece pratikte sismik araştırma ve sondaj çalışmalarına, en azından Libya içinde bir krize neden olmadan başlamayı planlanıyor. Libya'da doğu ve batıda pratikte iki yönetim var. Başkent Trablus'ta Ulusal Mutabakat Hükümeti ve Tobruk'ta Temsilciler Meclisi kendi bölgelerini yönetiyor. Birleşmiş Milletler (BM), Ulusal Mutabakat Hükümeti ve ona bağlı orduyu meşru kabul ediyor. Temsilciler Meclisi ise, 2019'da ülkede iç savaş başlatan ve o dönem Trablus'taki hükümeti meşru kabul etmediğini söyleyen Halife Hafter ve ordusuna yakın. Ankara ve Doğu Libya arasında yakınlaşma işaretleri Türkiye, yıllarca hem askeri hem diplomatik destek verdiği Trablus'taki hükümetle yakın ilişkiler geliştirdi. Uzun süren gerilimin ardından Temsilciler Meclisi ile Ankara arasında da son dönemde yakınlaşma işaretleri görülüyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, 13 Aralık 2023'te Ankara'ya giderek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmüştü. 4 Nisan 2025'te ise Halife Hafter'in varisi olarak görülen oğlu, Libya Ulusal Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Saddam Hafter, Ankara'ya gitti. Haziran ayında da yine Hafter'e bağlı ordudan komutanlar Ankara'ya giderek Milli Savunma Bakanlığı'nda görüşmeler yaptı. Saddam Hafter'in ziyareti resmi ziyaret olarak kabul edildi. Milli Savunma Bakanlığı'na göre askeri teknik heyetler Ankara'da, "Eğitim, yardım ve danışmanlık faaliyetlerini" görüştü. Tobruk'ta da Temsilciler Meclisi, Türkiye'yle 2019'da imzalanan ve o dönem reddettiği deniz yetki alanları anlaşmasını onaylama ihtimalini görüşmek üzere bir komite oluşturdu.