A
Admin
Yönetici
Yönetici
Harvard Üniversitesi'nden bilim insanları, kızarmış patates tüketiminin uzun vadede tip 2 diyabet riskini artırabileceğini açıkladı. Araştırma, haşlanmış patatesin ise bu riski artırmadığını gösteriyor. 40 YIL SÜREN ARAŞTIRMA SONUÇLARI British Medical Journal’da yayımlanan araştırma, 40 yıl süresince 200 bin ABD’li sağlık çalışanının beslenme alışkanlıklarını inceledi. Bu süre zarfında 22 bin kişiye tip 2 diyabet teşhisi kondu. Araştırmanın sonucuna göre, haftada en az üç porsiyon kızarmış patates tüketen bireylerin tip 2 diyabet riskinin yüzde 20 arttığı belirtildi. Bu miktarı haftada beş porsiyona çıkaranlarda ise risk yüzde 27’ye yükseldi. KIZARTMA PATATESİN DİYABETLE İLİŞKİSİ Araştırmaya göre, fırınlanmış ya da haşlanmış patateslerin diyabet riskini artırmadığı görülürken, kızarmış patates tüketimiyle riskin doğrudan ilişkili olduğu ortaya çıktı. Kızartma patatesin pişirilme süreci, patatesi “ultra işlenmiş” bir gıdaya dönüştürüyor. Patatesler, ince şeritler halinde kesildikten sonra yağa atılıyor, genellikle daha çıtır olması için önceden yağda haşlanıyor ve katkı maddeleriyle rengi korunuyor. DAHA SAĞLIKLI ALTERNATİFLER Araştırma, haftada üç porsiyon kızarmış patatesin tam tahıllarla değiştirilmesinin diyabet riskini yüzde 8 oranında azaltabileceğini de belirtiyor. Tam tahıllar arasında esmer pirinç, tam buğday ekmeği, yulaf, arpa, kinoa ve karabuğday yer alıyor.