A
Admin
Yönetici
Yönetici
Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel hayatta daha aktif rol alması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Rehberlik temelli bu çalışmalar arasında, Divanı Kale Palandöken Kadın Kooperatifi’nin örnek girişimi öne çıkıyor. Aşık Sümmani Baba Kıraathanesi: Hem Kültür Hem Üretim Merkezi Üç yıl önce kurulan kooperatif, kadınlara meslek kazandırmayı ve üretime katılmayı hedefliyor. Bu hedefin en somut yansımasında Aşık Sümmani Baba Âşıklar Kıraathanesi ve Gelenek Evi rol oynuyor. Kıraathane, halk ozanı Aşık Sümmani’nin adını taşıyarak halk edebiyatı geleneğine değer kazandırıp yaşatmayı hedefliyor. Gastronomi ve Sanatın Buluşma Noktasında Erzurum kahvaltısında önemli lezzetleri sunan kıraathanede lavaş, civil peyniri, tereyağı, bal, kaymak ve menemen gibi yöresel tatlar misafirlere ikram edilmeye devam ediyor. Kültür ve mutfağı harmanlayan bu mekan, gastronomi turizmine de katkıda bulunuyor. Bürokrat, Sanatçı ve Gazetecilerin Uğrak Yeri Aşık Sümmani Baba Kıraathanesi ve Gelenek Evi, zamanla bürokratlar, siyasetçiler, sanatçılar ve gazetecilerin de buluşma noktasında dönüştü. Erzurum’un social ve kültürel hayatında önemli bir rol üstlenen bu mekan, halkın ilgisini çekmeyi sürdürüyor. “Kadınlara Meslek Öğretiyoruz” Kooperatif Başkanı Işılay Çakır, çalışmalarını şöyle özetliyor: “Kadınlara meslek kazandırıp üretim sürecinde yer almalarını sağlıyoruz. Üretimden kültüre, sofradan sahneye uzanan bu yolculukta emeğin ve sözün kıymetini yaşatıyoruz. Aşık Sümmani Baba Kıraathanesi ve Gelenek Evi, bizim için sadece bir işletme değil; yaşayan bir kültür alanıdır.” Rehberlik Desteği Hayat Veriyor Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut, bu tür girişimleri maddi değil, rehberlik ve yönlendirmeyle daha da pekiştirdiklerini ifade ederek “Bakanlık olarak bu çalışmaların yanında duruyoruz” dedi. Ziyarete katılan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Şükran Gökdaş ise kıraathane ve gelenek evinin kadınların güçlenmesine ve toplumsal değişime önemli katkılar sunduğuna dikkat çekti. Toplumsal Dayanışma ve Kültürel Mirasın Yaşatılması Aşık Sümmani Baba Âşıklar Kıraathanesi ve Gelenek Evi, Divanı Kale Palandöken Kadın Kooperatifi çatısı altında, üretim, kültür ve sosyal etkileşimi birlikte yaşatmayı hedefleyen örnek bir girişim olarak hizmet vermeye devam ediyor.