A
Admin
Yönetici
Yönetici
İzmir Büyükşehir Belediyesi, okuma-yazma konusunda güçlük çeken ilkokul öğrencilerine destek sunmak amacıyla “Renkli Harfler” adlı sosyal sorumluluk projesini başlattı. Proje, öğretmen adaylarını, akademisyenleri ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek hem çocuklara hem de eğitimcilere yeni bir deneyim alanı sunuyor. Kapsayıcı Eğitim İçin Ortak Akıl İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kütüphaneler Şube Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen proje, okuma-yazma güçlüğü çeken çocukların eğitim hayatına katkı sağlamayı hedefliyor. Projede, üniversitelerin sınıf öğretmenliği bölümlerinde okuyan gönüllü öğrencilerle akademik çevreler ve sivil toplum kuruluşları iş birliği yapıyor. Proje, Kültürship organizasyonuyla Aliağa Afacan Gençlik Evi’nde düzenlenen “Yenilikçi Okuma Yazma Çalıştayı” ile ilk adımını attı. Eğitim Başlıklarıyla Donanım Kazanıyorlar Proje kapsamında Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki Araştırma Kütüphanesi’nde gönüllü öğretmen adaylarına çeşitli başlıklarda eğitimler verildi. “Öğretmenin Bağ Kurma Senaryoları”, “Çocuk Hakları Bağlamında Kapsayıcılık”, “Eğitimde Yaratıcı Drama”, “Sorgulamaya Dayalı Okuma-Yazma Teknikleri” ve “Eğitmen-Veli İletişim Yöntemleri” gibi konular, gönüllülerin çocuklara daha etkili destek sunabilmesi için hazırlandı. Eylül Ayında Birebir Destek Dönemi Başlıyor Projenin ikinci aşaması, eylül ayında Buca’daki Yahya Kemal Beyatlı Kütüphanesi’nde hayata geçirilecek. Eğitimlerini tamamlayan öğretmen adayları, bu aşamada okuma-yazma güçlüğü yaşayan çocuklarla birebir çalışmalar yaparak onların eğitim sürecine katkı sunacak. Aynı zamanda öğretmen adayları da uygulamalı deneyim kazanarak mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak. Sahadan Gelen Gözlemler: Sosyal Eşitsizlikler Okuryazarlığı Etkiliyor Kütüphaneler Şube Müdürlüğü Sosyal Projeler Şefi Mine Yıldız, projenin sahadan elde edilen bulgular doğrultusunda geliştirildiğini belirtti. “Şubat ayında yaptığımız taramalarda özellikle sosyal imkânları sınırlı bölgelerde okuyan 1., 2. ve 3. sınıf öğrencilerinin okuma-yazma konusunda ciddi sorunlar yaşadığını tespit ettik. Bu nedenle gönüllü öğretmen adaylarını, akademisyenleri ve STK’ları bir araya getirerek kapsayıcı bir proje tasarladık,” ifadelerini kullandı. Üniversitelilerden Gönüllü Destek ve Yaratıcı Etkinlikler Projeye katılan gönüllü öğrenciler, eğitimlerin ardından çocuklara yönelik yaratıcı etkinlikler ve oyunlar tasarladı. Öğrencilere yönelik beyin fırtınası oturumlarıyla çocuklara nasıl yaklaşmaları gerektiği üzerine stratejiler geliştirildi. Etkinlikler, çocukların okuma-yazma becerilerini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda eğitim sürecine aktif katılımlarını da teşvik edecek. Gönüllü Öğrenciler Projeyi Değerlendirdi Dokuz Eylül Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği 2. sınıf öğrencisi Semih Baz, proje sürecine dair izlenimlerini şöyle paylaştı: “Bu proje sayesinde öğretmenliğe dair pek çok beceriyi deneyimleme fırsatı bulduk. Özellikle öğrencilerin ihtiyaçlarını anlamak konusunda önemli kazanımlar elde ettik.” Arkadaşı Zeynep Sude Yerci ise projede yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti: “Projenin ismini gönüllü öğrenciler olarak biz belirledik. Eğitim süreci oldukça yaratıcı ve öğretici geçti. Gelecekte mesleğimizde kullanacağımız birçok yöntemi burada öğrendik.” Her Katılımcıya Çok Yönlü Katkı Renkli Harfler projesi, yalnızca çocuklara okuma-yazma desteği sunmakla kalmıyor. Aynı zamanda öğretmen adaylarına akademik bilgi, ailelere teknik destek, projeye katılan herkese de kültürel farkındalık, sosyal kapsayıcılık ve yenilikçi eğitim yaklaşımları kazandırıyor. Projeye katılmak isteyen gönüllüler ve aileler, Yahya Kemal Beyatlı Kütüphanesi veya Kent Kütüphanesi üzerinden kayıt yaptırabiliyor. İzmir'de okuma-yazma güçlüğü yaşayan çocuklara umut İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı “Renkli Harfler” projesiyle, okuma-yazma güçlüğü çeken çocuklara gönüllü öğretmen adayları birebir destek sunacak; hem çocuklar gelişecek hem de genç eğitimciler deneyim kazanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, okuma-yazma konusunda güçlük çeken ilkokul öğrencilerine destek sunmak amacıyla “Renkli Harfler” adlı sosyal sorumluluk projesini başlattı. Proje, öğretmen adaylarını, akademisyenleri ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek hem çocuklara hem de eğitimcilere yeni bir deneyim alanı sunuyor. Kapsayıcı Eğitim İçin Ortak Akıl İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kütüphaneler Şube Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen proje, okuma-yazma güçlüğü çeken çocukların eğitim hayatına katkı sağlamayı hedefliyor. Projede, üniversitelerin sınıf öğretmenliği bölümlerinde okuyan gönüllü öğrencilerle akademik çevreler ve sivil toplum kuruluşları iş birliği yapıyor. Proje, Kültürship organizasyonuyla Aliağa Afacan Gençlik Evi’nde düzenlenen “Yenilikçi Okuma Yazma Çalıştayı” ile ilk adımını attı. Eğitim Başlıklarıyla Donanım Kazanıyorlar Proje kapsamında Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki Araştırma Kütüphanesi’nde gönüllü öğretmen adaylarına çeşitli başlıklarda eğitimler verildi. “Öğretmenin Bağ Kurma Senaryoları”, “Çocuk Hakları Bağlamında Kapsayıcılık”, “Eğitimde Yaratıcı Drama”, “Sorgulamaya Dayalı Okuma-Yazma Teknikleri” ve “Eğitmen-Veli İletişim Yöntemleri” gibi konular, gönüllülerin çocuklara daha etkili destek sunabilmesi için hazırlandı. Eylül Ayında Birebir Destek Dönemi Başlıyor Projenin ikinci aşaması, eylül ayında Buca’daki Yahya Kemal Beyatlı Kütüphanesi’nde hayata geçirilecek. Eğitimlerini tamamlayan öğretmen adayları, bu aşamada okuma-yazma güçlüğü yaşayan çocuklarla birebir çalışmalar yaparak onların eğitim sürecine katkı sunacak. Aynı zamanda öğretmen adayları da uygulamalı deneyim kazanarak mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak. Sahadan Gelen Gözlemler: Sosyal Eşitsizlikler Okuryazarlığı Etkiliyor Kütüphaneler Şube Müdürlüğü Sosyal Projeler Şefi Mine Yıldız, projenin sahadan elde edilen bulgular doğrultusunda geliştirildiğini belirtti. “Şubat ayında yaptığımız taramalarda özellikle sosyal imkânları sınırlı bölgelerde okuyan 1., 2. ve 3. sınıf öğrencilerinin okuma-yazma konusunda ciddi sorunlar yaşadığını tespit ettik. Bu nedenle gönüllü öğretmen adaylarını, akademisyenleri ve STK’ları bir araya getirerek kapsayıcı bir proje tasarladık,” ifadelerini kullandı. Üniversitelilerden Gönüllü Destek ve Yaratıcı Etkinlikler Projeye katılan gönüllü öğrenciler, eğitimlerin ardından çocuklara yönelik yaratıcı etkinlikler ve oyunlar tasarladı. Öğrencilere yönelik beyin fırtınası oturumlarıyla çocuklara nasıl yaklaşmaları gerektiği üzerine stratejiler geliştirildi. Etkinlikler, çocukların okuma-yazma becerilerini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda eğitim sürecine aktif katılımlarını da teşvik edecek. Gönüllü Öğrenciler Projeyi Değerlendirdi Dokuz Eylül Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği 2. sınıf öğrencisi Semih Baz, proje sürecine dair izlenimlerini şöyle paylaştı: “Bu proje sayesinde öğretmenliğe dair pek çok beceriyi deneyimleme fırsatı bulduk. Özellikle öğrencilerin ihtiyaçlarını anlamak konusunda önemli kazanımlar elde ettik.” Arkadaşı Zeynep Sude Yerci ise projede yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti: “Projenin ismini gönüllü öğrenciler olarak biz belirledik. Eğitim süreci oldukça yaratıcı ve öğretici geçti. Gelecekte mesleğimizde kullanacağımız birçok yöntemi burada öğrendik.” Her Katılımcıya Çok Yönlü Katkı Renkli Harfler projesi, yalnızca çocuklara okuma-yazma desteği sunmakla kalmıyor. Aynı zamanda öğretmen adaylarına akademik bilgi, ailelere teknik destek, projeye katılan herkese de kültürel farkındalık, sosyal kapsayıcılık ve yenilikçi eğitim yaklaşımları kazandırıyor. Projeye katılmak isteyen gönüllüler ve aileler, Yahya Kemal Beyatlı Kütüphanesi veya Kent Kütüphanesi üzerinden kayıt yaptırabiliyor. Bülten