A
Admin
Yönetici
Yönetici
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Basmane’de Yeniden Basma Atölyesi” projesi ile Basmane semtinin adını aldığı basma geleneğini yeniden canlandırıyor. Projenin tanıtımı, 94. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kapsamında Kültürpark’ta yapıldı.
Pazaryeri Mahallesi’nde bulunan Fatma–Mustafa Hasdemir Binası, proje kapsamında basma deneyim atölyesine dönüştürülecek. Mekân, ustalar, zanaatkârlar, bilim insanları, sanatçılar, gençler ve meraklıların bir araya gelerek üretim, kültür ve eğitim faaliyetlerini gerçekleştireceği bir merkez haline gelecek.
Proje ile;
Basmane’deki geleneksel basmacılık mirasını çağdaş yöntemlerle sürdürmek,
Kadınların ekonomik bağımsızlıklarını desteklemek,
Bölgedeki yerel ekonomi ve turizmi canlandırmak,
İzmir’in özgün desen ve tasarımlarını yeniden yorumlamak,
Ekolojik ve yenilikçi üretim modellerini geliştirmek amaçlanıyor.
Basmane semti, adını 18. yüzyılda kurulan basma üretim tesislerinden aldı. 19. yüzyılda İzmir’in Avrupa’da basma kumaşlarıyla tanınmasını sağlayan bu üretim tesisi, Cumhuriyet dönemi planlı sanayileşmesi ile Sümerbank ve Nazilli fabrikaları hattına evrildi. Proje, bu tarihi mirası günümüze taşımayı hedefliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı yürütücülüğünde;
Sosyal Hizmetler ve Kadın-Aile Hizmetleri,
Kültür ve Sosyal Hizmetler daire başkanlıklarının birimleri,
Türk Kadınlar Birliği İzmir Şubesi ve
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)
ortaklığıyla projeye hayat veriliyor.
ATÖLYE VE KÜLTÜREL MERKEZ
Pazaryeri Mahallesi’nde bulunan Fatma–Mustafa Hasdemir Binası, proje kapsamında basma deneyim atölyesine dönüştürülecek. Mekân, ustalar, zanaatkârlar, bilim insanları, sanatçılar, gençler ve meraklıların bir araya gelerek üretim, kültür ve eğitim faaliyetlerini gerçekleştireceği bir merkez haline gelecek.
PROJENİN HEDEFLERİ
Proje ile;
Basmane’deki geleneksel basmacılık mirasını çağdaş yöntemlerle sürdürmek,
Kadınların ekonomik bağımsızlıklarını desteklemek,
Bölgedeki yerel ekonomi ve turizmi canlandırmak,
İzmir’in özgün desen ve tasarımlarını yeniden yorumlamak,
Ekolojik ve yenilikçi üretim modellerini geliştirmek amaçlanıyor.
Basmane semti, adını 18. yüzyılda kurulan basma üretim tesislerinden aldı. 19. yüzyılda İzmir’in Avrupa’da basma kumaşlarıyla tanınmasını sağlayan bu üretim tesisi, Cumhuriyet dönemi planlı sanayileşmesi ile Sümerbank ve Nazilli fabrikaları hattına evrildi. Proje, bu tarihi mirası günümüze taşımayı hedefliyor.
PROJE ORTAKLARI
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı yürütücülüğünde;
Sosyal Hizmetler ve Kadın-Aile Hizmetleri,
Kültür ve Sosyal Hizmetler daire başkanlıklarının birimleri,
Türk Kadınlar Birliği İzmir Şubesi ve
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)
ortaklığıyla projeye hayat veriliyor.