İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan tutuklandı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) tutuklu Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan, Perşembe günü akşamı sevk edildiği mahkemede alınan kararla tutuklandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Pehlivan hakkında, "örgüt üyeliği" ve "örgütün çözülmemesi için eylemde bulunma" gibi suçlamalar yöneltildi. Savcılık, Pehlivan’ın bazı şüphelilerin gözaltı ve sorgu süreçlerinde devreye girecek avukatları önceden organize ettiğini, bu sayede soruşturma dosyalarına dair bilgilere ulaşmayı amaçladığını ve mevcut tutuklu şüphelilerin savunmasını örgütsel amaçlarla yönlendirdiğini iddia etti. Pehlivan, tutuklanmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, kararın "tamamen siyasi bir kumpas" olduğunu savundu: “'Suç örgütüne üye olmak' iftirasıyla tutuklandım. Oysa benim üye olduğum tek örgüt, Türkiye Barolar Birliği ve İstanbul Barosu’dur. Yani bu ülkenin onurlu savunma geleneğidir. Ne bir suç yapısının, ne bir kumpas senaryosunun parçası oldum. Olmam. Bu açık bir yargı kumpasıdır. Tek nedeni de herkesin bildiği üzere Ekrem İmamoğlu’nun avukatlığını yapmamdır." "Eğer bu görevi 'ateşten gömlek' ilan ediyorsanız, bilin ki biz o gömleği çoktan giydik, yanmayız. Ben giderim, yerime yüzlercesi gelir. Çünkü biz haklının yanındayız. Çünkü biz eğilmeyiz, susmayız, vazgeçmeyiz. Çünkü bizim avukatlık pratiğimiz boyun eğmez." CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, X hesabından yaptığı paylaşımda, Pehlivan’ın "yalnızca avukatlık görevini yerine getirdiği" için tutuklandığını belirterek karara tepki gösterdi. Çiftçi ayrıca, Pehlivan hakkında Adalet Bakanlığı’ndan izin alınmadan soruşturma yürütülmesinin Avukatlık Kanunu’na aykırı olduğunu savundu. Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta tutuklanmasının ardından gözaltına alınan Pehlivan, 28 Mart’ta adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Ancak 18 Mayıs’ta sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, kendisi hakkında yeni bir soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. Bu kez, etkin pişmanlıkta bulunan bir kişiye baskı ve tehditte bulunduğu iddiasıyla suçlandığını belirten Pehlivan, söz konusu kişilere yönelik herhangi bir müdahalesi olmadığını ifade etmişti. Pehlivan, paylaşımında şu ifadelere yer vermişti: “Savcılığı yanıltmak ve bir kişiyi temelsiz bir soruşturmayla karşı karşıya bırakmak, sadece o kişiye değil; savunma mesleğine, yargının itibarına ve adalet duygusuna da zarar verir.” Tutuklama kararı öncesinde CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, savcılığın, İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan hakkında tutuklama talep etmesine sert tepki gösterdi. Yücel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Hukuku ayaklar altına alanlar, Sayın İmamoğlu ve yol arkadaşlarından suç örgütü yaratma çabasından hala vazgeçmediler,” dedi. “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” suçlamasıyla Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilen Pehlivan’ın, “ifadesi alınan şüphelilerin beyanlarına ulaşmaya çalışmakla” suçlanmasına dikkat çeken Yücel, “İktidarınızı devam ettirmek için daha kaç kişiyi tutuklamanız gerekiyor?” ifadelerini kullandı. Yücel açıklamasında şöyle devam etti: "Sayın İmamoğlu’yla demokratik bir yarışa girmeye cesaret edemeyenlerin ülkeyi getirdiği nokta, Avukatlık faaliyetinin suç sayıldığı bozuk bir hukuk düzeni ve siyasi iktidarın kontrolünde talimatlı yargı sistemidir! Tuzun koktuğu dönemlerin dünya siyaset ve demokrasi tarihinde bir çok örneği vardır. Ancak bu yaşananlar 2025 Türkiye’sine yakışmamaktadır." İmamoğlu’ndan açıklama Pehlivan’ın tutuklanmasının ardından İmamoğlu’ndan açıklama geldi. İmamoğlu’nun X hesabı erişime engellendiği için Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi hesabından yapılan bir paylaşımda, “Resmimden korkuyorsunuz, Sesimden korkuyorsunuz, Sözümden korkuyorsunuz, İsmimin anılmasından korkuyorsunuz… Ama bir noktada kendimi savunmamdan, savunma hakkımı kullanmamdan bile korkacağınızı düşünmemiştim” ifadeleri kullanıldı. “Milleti yalanlarınıza inandıramadıkça daha da saldırganlaşıyorsunuz. Avukatımı tutuklayacak kadar acizleşiyorsunuz. Girdiğiniz ve ülkeyi de içine soktuğunuz karanlık girdabın içinde debelendikçe, debeleniyorsunuz. Elinizde kala kala; çoluğu çocuğuyla, malı mülküyle, onuru ve haysiyetiyle tehdit ettiğiniz bir avuç iftiracı kaldı. Ne yaparsanız yapın bana boyun eğdiremeyeceksiniz. Bu milleti dize getiremeyeceksiniz. Sizden korkan sizin gibi olsun.“

Geri