İEF'te hayat kurtaran cihazlar: Ani kalp durmalarına otomatik müdahale!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
İzmir Büyükşehir Belediyesi, hastane dışında meydana gelen ani kalp durmalarında vatandaşların kullanabileceği otomatik elektroşok cihazlarını şehrin farklı noktalarına yerleştirmeye hazırlanıyor. Özel bir eğitim gerektirmeyen cihazlar, ilk müdahale sırasında sağ kalım oranını artırmayı hedefliyor.

07.09.2025_3c76cbf2-14f9-4972-b0ed-31d35d038efe.jpg

94. İEF’DE TANITIM

94. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda yer alan Türkiye’nin ilk ve tek belediye hastanesi İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi, ziyaretçilere ilkyardım eğitimleri verdi. Ani kalp durmalarında hayati öneme sahip kalp masajı uygulaması, 90 saniye içinde uzman hekimler ve hemşireler tarafından stantta uygulamalı olarak anlatıldı.

Aynı zamanda Acil Tıp Uzmanı olan Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Başak Bayram, belediye tarafından şehrin farklı noktalarına yerleştirilecek otomatik elektroşok cihazını tanıttı. Cihaz, sesli komut desteği sayesinde özel eğitim olmadan kullanılabiliyor.

YOĞUN KALP DURMASI NOKTALARI

Doç. Dr. Bayram, cihazın ve projenin detaylarını şöyle aktardı: “Bu cihazla hastane dışındaki ani kalp durması vakalarında sağ kalım oranını artırdığımızı biliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu cihazın şehrin farklı lokasyonlarında bulunması açısından bir çalışma yürütüyor. Cihazların yerleştirilmesi için kamusal alanları tercih edeceğiz. Bu konuda coğrafi bilgi sistemleri ile önemli bir çalışma yaptık. Şehirdeki kalp durması vakalarının çoğunlukta olduğu yerleri belirledik. Cihazları özellikle bu noktalara yerleştirme hedefindeyiz. Ani kalp durma vakası yaşandığında cihazın olay yerine getirilmesi yeterli olacak. Özel bir eğitime ihtiyaç duymaksızın vatandaşların bu cihazı kullanma şansı var. Cihazda bulunan pedleri kişinin üzerine yerleştirdikten sonra cihazı bağlayıp açmak yeterli. Cihaz, değerlendirme yapıp şoka ihtiyaç olup olmadığını sesli komut ile uyarıp kullanıcıyı yönlendiriyor.”

07.09.2025_c1924677-1061-4e49-9ded-cf7129eeafcb.jpg

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ EĞİTİMİ

Bayram, fuar stantlarında temel yaşam desteği (ilkyardım) eğitimlerinin verildiğini söyledi: “Stant ziyaretçilerimize, ani kalp durması yaşayan kişinin önce bilincinin yerinde olup olmadığını fark etmeyi, yardım istemeyi ve sonra elleriyle kalp masajı yapmayı öğretiyoruz. Ani kalp durmaları, tüm dünyada ölümlerin en sık sebebi. Bunun büyük kısmı halka açık alanlarda ya da evlerde gerçekleşiyor. Hastanede yaşanan ani kalp durmalarında sağ kalım oranı oldukça yüksek. Hastane dışında gerçekleşenlerde ise sağ kalım oranı oldukça düşük. Dünya ortalamasında iyi nörolojik durumla sağ kalım oranı yüzde 8 iken, Türkiye’de bu oranın yüzde 2’nin biraz üzerinde olduğunu biliyoruz. Bu oranı artırmak için vakaya şahit olan kişilerin müdahalesine ihtiyacımız var. Farkına varmak, yardım çağırmak ve ellerle kalp masajı yapmak, sağ kalımı artırmak için ilk hamle.”

STAYIN’ ALIVE İLE KALP MASAJI

Bayram, kalp masajı eğitimlerinde Bee Gees’in Stayin’ Alive şarkısının ritminin kullanıldığını belirtti: “Kalp masajı, dakikada 100 ila 120 defa yapılıyor. Stayin' Alive’ı, bu ritmi hatırlatan, kolaylaştıran bir müzik gibi düşünebiliriz. Tüm dünyada CPR’ın (kalp masajı, resusitasyon, kardiyopulmoner resusitasyon) müziği olarak kabul edilen şarkı, eğitimi verirken ritmi hatırlamak açısından kolaylaştırıcı oluyor.”

HAYAT KURTARAN ELLER ETKİNLİĞİ

Stantta gerçekleştirilen Hayat Kurtaran Eller etkinliği ile kalp masajını öğrenen katılımcılar ellerini renkli boyalara sürerek beyaz panoya iz bıraktı. Bayram, “Bu çalışma, geleceğe bırakmak istediğimiz bir iz. Her kalp masajını öğrenen kişinin el izini buraya bırakmasını ve o panoyu saklamak, farkındalık oluşturmak istiyoruz” dedi. Eğitimler fuar boyunca devam edecek ve uzman hekimler ile hemşireler farklı etkinliklerle ziyaretçilere bilgi sunacak.

Geri