A
Admin
Yönetici
Yönetici
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı, kültürler arası etkileşimin sanattaki yansımalarını konu alan uluslararası bir konferansa ev sahipliği yaptı. “Dunhuang ve İpek Yolu’nda Müzik ve Dans” başlığıyla düzenlenen etkinlikte, Çin'den Avrupa’ya uzanan kültürel aktarım süreçleri bilimsel bakış açısıyla ele alındı. Kültürlerarası Sanat Etkileşimi Masaya Yatırıldı Florida Merkez Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Lanlan Kuang’ın konuk konuşmacı olarak yer aldığı konferansın moderatörlüğünü, EÜ Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Dönmez Fedakar ile doktora öğrencisi Yasin Uysal üstlendi. Etkinliğe, Enstitü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan, Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Ekici, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. UNESCO Mirası ve Sanatın Yolculuğu Konuşuldu Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Pınar Dönmez Fedakar, konuşmacı Doç. Dr. Kuang’ın akademik birikimine ve çalışmalarına dikkat çekerek, “UNESCO tarafından koruma altına alınan Dunhuang duvar resimleri ve Çin sahne sanatları üzerine iki kıymetli kitabı bulunan Dr. Kuang, ayrıca birçok uluslararası akademik yayına da imza atmıştır. Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı olarak, Türk Dünyası özelinde yürüttüğümüz akademik çalışmaları, Kuang gibi alanında yetkin isimlerle sürdürmeye büyük önem veriyoruz” ifadelerini kullandı. “İpek Yolu, Sanatın Evrensel Dilini Taşıyor” Sanat kariyerine piyanoyla başladığını belirten Doç. Dr. Lanlan Kuang, Türkiye’ye üçüncü kez geldiğini söyleyerek şunları aktardı: “Sanat hayatıma müzikle başladım, ancak sahne önünde performans sergilemenin zorlukları beni araştırmaya yönlendirdi. Hindistan’ın dini ritüellerinden etkilenerek Budizm aracılığıyla Çin’e taşınan müzik ve dansın, zamanla İpek Yolu üzerinden Avrupa’ya kadar ulaştığını görmek gerçekten büyüleyici. Farklı coğrafyalarda benzer sanat motiflerinin izine rastlamak, insanlığın ortak kültürel hafızasının bir yansımasıdır.” Ege Üniversitesi’nden Kültürel Diyaloğa Katkı Ege Üniversitesi, kültürler arası akademik diyaloglara öncülük eden bu tür etkinliklerle, Türk dünyasının kültürel mirasını uluslararası boyutta tanıtmaya ve tartışmaya açmayı sürdürüyor. Etkinlik sonunda katılımcılara teşekkür edilirken, bu tür bilimsel buluşmaların artırılması hedefi vurgulandı. Bülten