A
Admin
Yönetici
Yönetici
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Sicilya’da üretilen kiraz domateslerinden kaynaklanan Salmonella salgını nedeniyle uyarıda bulundu. Avrupa ve Kuzey Amerika’da hızla yayılan salgın, şu ana kadar 16 Avrupa ülkesinde toplam 289 kişiyi etkiledi.
İtalya: 78 vaka
Almanya: 68 vaka
Avusturya: 59 vaka
Fransa: 24 vaka
İngiltere: 29 vaka
Yetkililer, seyahat geçmişi olmayan kişilerin de enfekte olduğunu belirterek, kirli domateslerin İtalya dışına ihraç edildiğini ve dağıtım zincirinde sorunlar bulunduğunu vurguladı.
ECDC, vakaların özellikle yaz aylarında arttığını ve bunun mevsimsel bir risk oluşturduğunu belirtti. Kurum açıklamasında, “Kirliliğin kaynağı ortadan kaldırılmadığı sürece her yeni sezonda salgın riski devam edecek” ifadelerine yer verdi. Ayrıca, kirli ürünlerin üretim ve dağıtım sürecinde hangi noktada etkilendiğini anlamak için çevresel faktörlerin incelenmesi gerektiği bildirildi.
Salmonella bakterisi çoğunlukla kirlenmiş yiyecekler aracılığıyla insanlara bulaşıyor. En sık görülen belirtiler:
İshal
Karın ağrısı
Ateş
Baş ağrısı
Mide bulantısı ve kusma
Genel yorgunluk
Belirtiler genellikle 12-36 saat içinde ortaya çıkıyor ve çoğu vakada 3-7 gün içinde düzeliyor. Ancak bazı vakalarda iyileşme haftalar sürebiliyor.
Uzmanlar, Salmonella’dan korunmak için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
Tuvalet, bebek bezi değişimi ve hayvan teması sonrası eller mutlaka yıkanmalı
Yemek hazırlamadan, yemeden ve başkalarına yemek vermeden önce eller temizlenmeli
Etler iyice pişirilmeli ve yiyecekler en az iki dakika boyunca 70°C’de ısıtılmalı
Pastörize edilmemiş süt, çiğ yumurta ve çiğ et tüketiminden kaçınılmalı
İçme suyu sadece güvenilir kaynaklardan kullanılmalı
(SÖZCÜ)
En çok vaka görülen ülkeler şöyle:
İtalya: 78 vaka
Almanya: 68 vaka
Avusturya: 59 vaka
Fransa: 24 vaka
İngiltere: 29 vaka
Yetkililer, seyahat geçmişi olmayan kişilerin de enfekte olduğunu belirterek, kirli domateslerin İtalya dışına ihraç edildiğini ve dağıtım zincirinde sorunlar bulunduğunu vurguladı.
MEVSİMSEL RİSK SÜRÜYOR
ECDC, vakaların özellikle yaz aylarında arttığını ve bunun mevsimsel bir risk oluşturduğunu belirtti. Kurum açıklamasında, “Kirliliğin kaynağı ortadan kaldırılmadığı sürece her yeni sezonda salgın riski devam edecek” ifadelerine yer verdi. Ayrıca, kirli ürünlerin üretim ve dağıtım sürecinde hangi noktada etkilendiğini anlamak için çevresel faktörlerin incelenmesi gerektiği bildirildi.
SALMONELLA BELİRTİLERİ
Salmonella bakterisi çoğunlukla kirlenmiş yiyecekler aracılığıyla insanlara bulaşıyor. En sık görülen belirtiler:
İshal
Karın ağrısı
Ateş
Baş ağrısı
Mide bulantısı ve kusma
Genel yorgunluk
Belirtiler genellikle 12-36 saat içinde ortaya çıkıyor ve çoğu vakada 3-7 gün içinde düzeliyor. Ancak bazı vakalarda iyileşme haftalar sürebiliyor.
RİSKİ AZALTMAK İÇİN ÖNERİLEN ÖNLEMLER
Uzmanlar, Salmonella’dan korunmak için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
Tuvalet, bebek bezi değişimi ve hayvan teması sonrası eller mutlaka yıkanmalı
Yemek hazırlamadan, yemeden ve başkalarına yemek vermeden önce eller temizlenmeli
Etler iyice pişirilmeli ve yiyecekler en az iki dakika boyunca 70°C’de ısıtılmalı
Pastörize edilmemiş süt, çiğ yumurta ve çiğ et tüketiminden kaçınılmalı
İçme suyu sadece güvenilir kaynaklardan kullanılmalı
(SÖZCÜ)