Değirmendereli, “Lavanta daha karlı”

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
CHP 24. Dönem Edirne Milletvekili olan ve lavanta bahçesi sahibi olan Kemal Değirmendereli, geçtiğimiz cumartesi günü Keşanlı basın mensuplarını lavanta bahçesinde misafir etti. Değirmendereli, basın mensuplarına lavanta gazozu ve lavanta dondurması da ikram etti. Değirmendereli lavantaların yeni hasat dönemi yaklaşırken, basın mensuplarına lavanta tarlası ile ilgili bilgiler vererek şu açıklamayı yaptı. 7 YILDAN BU YANA EPEY BİLGİ SAHİBİ OLDUK Değirmendereli “Lavanta tarlamıza hoş geldiniz” diyerek , “Bu sene 7. yılındayız. 7 yıl önce bölgemizde ürün çeşitliliğini, ürün desenini zenginleştirmek üzere başlamış olduğumuz deneme üretimimizde geçen yıllar içerisinde Lavanta üreticiliği ile ilgili olarak epey bilgi sahibi olduk. Önce şunu paylaşmak istiyorum. Gerçekten bu bitki bizim bölge coğrafyasında, bölgenin iklimine son derece uyumlu bir bitki olduğunu bu süreç içerisinde gördük.”dedi. YAYGIN TARIM ÜRÜNLERİNDEN BU KADAR GELİR ELDE ETMEK MÜMKÜN DEĞİL Değirmendereli, lavanta işine girdiği 7 yıldan bu yana, arkadaşların, dostların ekonomisi nedir diye sorduğunu belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü “Ekonomisi de yani bu yedinci yılda dönüm başına bir takım tahribatlar olmasına rağmen süreç içerisinde ııı yaklaşık altı litre, yedi litre civarında bir yağ alma imkanı var. Bunu bir ay sonra daha net olarak göreceğiz. Yani şeyde yağında litresi bugün için yani daha doğrusu geçen sene yetmiş euro civarında bir piyasası vardı. Bu demektir ki bir dönümden 20.000 TL civarında bir gelir elde etmek mümkün. Bu da bizim bölgedeki yaygın tarım ürünlerine hiçbirisinden bu kadar geliri elde etmek mümkün değil. Bir şeyi paylaşmak istiyorum. Tabi bu süreç içerisinde değişik sıkıntılarla da karşılaşılıyor. Çok önemli bir konu tabi otla mücadele konusu. En önemli konu, en önemli sıkıntı yaratan konu otla mücadele. Ama bütün tarımsal ürünlerde de bu var. Kurak yerlerde yetişiyor. Suladığınız zaman daha iyi verim veriyor. Ama öbür taraf mutlaka ot oluyor, otla mücadele. İlaçla da fevkalade yapılabiliyor.” ÇEKİRGE İLE MÜCADELEYİ TAVUKLARLA ÖNLEDİM Bir önemli konuyu paylaşmak istediğini belirteN Değirmendereli “ Biz geçen yıl bu tarladan neredeyse dal alamamıştık. Niye dal alamadık? Öyle bir çekirge istilasına uğradı geçen sene tarlamız. İlaç o ilacı kullandı bu ilacı kullandık ilaçtan da sonuç alamadık. Ancak bu sene çok bir biyolojik mücadele olarak adlandıracağımız bir mücadeleyle yirmi beş tane işçi soktuk. Cevizin altında mola vermiş, dinleniyorlar. Ne çekirge kaldı, ne kene kaldı. Fevkalade başarılı bir mücadele oldu. Başarıyı nasıl elde ettik? Tavuklarla elde ettik.” HEMŞEHRİLERİME LAVANTA İŞİNİ SALIK VERİRİM Değirmendereli ben özellikle şunu da sizlerin aracılığı ile paylaşmak istiyorum diyerek açıklamasını şöyle sona erdirdi. “Geçen 7 sene süre içerisinde bizden bilgi alan, eken komşularımız, hemşerilerimiz oldu. Ama açıkçası şöyle bir konuyu da paylaşmak istiyorum. Bu ürün bölgeye uygun olduğu halde çok geniş topraklara sahip, çiftçilik yapan hemşerilerimizin kendi geleneksel anlayışlarını kırıp bu konuda denemeler yapmalarına çok önemli bir eksiklik ve umsal sürece de katkı vermemiş olmalarından ötürü üzüntümü de ifade etmek istiyorum. Sonuç olarak yani bu bitki bölge bizde fevkalade oluyor. Yine sadece yağ değil, yağının faydalarını zaten herkes sosyal medyadan yaygın şekilde öğrenmeye başlandı. Yağı olsun yağından yapılan ürünler arttı değer üretebiliyor. Ben hemşehrilerimize bu konudaki girişimlerine korkmadan devam ettirebilmelerine salık veririm.”

Geri