Bu köyde sınav yok, sadece öğrenme var: Deniz, kum ve güneşe alternatif bir gezi rotası!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU- EGE TELGRAF/ İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyü yakınlarında yer alan Nesin Matematik Köyü, Türkiye’de alternatif eğitim alanında çığır açan bir proje olarak öne çıkıyor. Matematik profesörü Ali Nesin tarafından 2007 yılında kurulan bu eğitim merkezi, doğayla iç içe bir ortamda matematiği sadece bir ders değil, yaşam biçimi olarak benimseyen öğrencilere özgün eğitim imkânları sunuyor. Gönüllü akademisyenlerin verdiği dersler, seminerler ve kamplarla desteklenen Nesin Matematik Köyü, katılımcıların hem matematiksel düşünme becerilerini geliştirmesine hem de sosyal ve kültürel açıdan zenginleşmesine olanak sağlıyor. İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyü yakınlarında, doğayla iç içe kurulan Matematik Köyü, eğitim dünyasında farklı bir soluk olarak dikkat çekiyor. 2007 yılında matematik profesörü Ali Nesin tarafından hayata geçirilen bu proje, matematik ve bilim alanında alternatif bir eğitim modeli sunuyor. Kuruluş Amacı ve Eğitim Anlayışı Nesin Matematik Köyü, matematiği sadece bir ders olarak değil, yaşamın ayrılmaz bir parçası olarak benimseyen öğrencilere kapılarını açıyor. Geleneksel eğitim sisteminden farklı olarak, burada matematik dersleri, seminerler ve kamplar düzenlenirken, sosyal bilimler ve sanat da eğitim programının önemli parçalarını oluşturuyor. Köyde verilen eğitimler tamamen gönüllü akademisyenler tarafından yürütülüyor ve katılımcılara resmi bir sertifika verilmemesi, buradaki eğitimin daha çok öğrenme ve keşfetme odaklı olduğunu gösteriyor. Doğa ile İç İçe Bir Eğitim Ortamı Şirince Matematik Köyü, yaklaşık 55 dönümlük bir arazi üzerine kuruldu. Katılımcılar burada sadece matematikle ilgilenmekle kalmıyor; televizyon ve müzik yayınlarının yer almadığı ortamda film gösterimleri, sosyal etkinlikler ve doğa yürüyüşleriyle zihinsel ve fiziksel olarak yenileniyorlar. Bu yaklaşım, öğrencilerin öğrenme süreçlerine daha fazla odaklanmalarına imkân tanıyor. Katılımcı Profili ve Eğitim Süreci Köyde, ilkokuldan üniversite öğrencilerine kadar farklı yaş gruplarına yönelik programlar bulunuyor. Türkiye’nin dört bir yanından ve uluslararası farklı ülkelerden binlerce öğrenci, yıl boyunca bu özel eğitim ortamında yer alıyor. Katılımcılar, matematiksel düşünme becerilerini geliştirirken, aynı zamanda disiplinlerarası bir bakış açısı kazanıyorlar. Nesin Sanat Köyü: Matematik Köyü’nün Sanatla Buluşması Şirince’de Matematik Köyü’ne ek olarak, Nesin Sanat Köyü de faaliyet gösteriyor. Sanata odaklanan bu merkez, genç sanatçılara yaratıcı bir ortam sağlarken, alternatif eğitim modelini sanat alanına taşıyor. Matematik ve sanatın buluştuğu bu iki köy, Türkiye’de özgün bir eğitim kültürünün oluşmasına öncülük ediyor. Uluslararası Tanınırlık ve Ödüller Nesin Matematik Köyü’nün kurucusu Ali Nesin, 2018 yılında Uluslararası Matematik Birliği tarafından verilen Leelavati Ödülü’ne layık görüldü. Bu ödül, köyün matematik eğitimine yaptığı katkının uluslararası arenada da takdir edildiğinin bir göstergesi oldu. Köy, Türkiye’nin eğitim alanında öncü ve yenilikçi projeleri arasında sayılıyor.

Geri