Bu besinler iştahınızı açıyor, daha da erken acıktırıyor: İşte dikkat etmeniz gereken yaygın besinler!

  • Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Harvard Üniversitesi beslenme uzmanı Amy Shah, insanların daha fazla acıkmasına yol açan ve beynin işleyişini etkileyen dört yaygın besini açıkladı. Shah, bu besinlerin vücutta açlık hissini artırarak, sağlıksız yeme alışkanlıklarını tetiklediğini söyledi. TOKSİK KATKI MADDELERİ BEYNİ ETKİLİYOR Independent Türkçe’nin aktardığına göre, Amy Shah, CNBC’de yayımlanan yazısında işlenmiş gıdalarda bulunan toksik katkı maddelerinin beynin iştah kontrolünü olumsuz etkilediğini belirtti. Shah, özellikle monosodyum glutamat (MSG), rafine un, rafine şeker ve glütenin açlığı artıran maddeler olduğunu ifade etti. MONOSODYUM GLUTAMAT (MSG) VE AÇLIK İLİŞKİSİ Shah, MSG’nin birçok aromalı gıdaya eklendiğini ve pankreasın daha fazla insülin üretmesine sebep olarak kişinin açlık hissini artırdığını söyledi. MSG’nin diyabet ve obezite ile bağlantılı olduğunu kaydeden uzman, bu maddenin beyin hücrelerinde aşırı uyarılmaya yol açan eksitotoksinler sınıfında olduğunu belirtti. RAFİNE UN VE RAFİNE ŞEKERİN KAN ŞEKERİNE ETKİSİ Rafine unun kepek ve buğday ruşeymini içermediğini, bu nedenle vitamin, mineral ve lif açısından fakir olduğunu anlatan Shah, bu unun insülin seviyesinde ani dalgalanmalara neden olarak açlığı artırdığını aktardı. Rafine şekerin de benzer şekilde kan şekerini hızlı yükseltip düşürerek yeme isteğini tetiklediğini vurguladı. Özellikle yüksek fruktozlu mısır şurubunun metabolizmayı olumsuz etkilediğini ifade etti. GLUTENİN BAĞIRSAK SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Glutenin işlenmiş gıdalarda yaygın olduğunu söyleyen Shah, glutenin şeker benzeri özellikler kazanarak inflamasyona yol açabileceğini ve bağırsak sağlığını kötü etkilediğini dile getirdi. Shah, gluten tüketimini bir ay süreyle bırakmayı deneyerek vücutta ve iştah üzerindeki etkilerini gözlemlemenin faydalı olacağını önerdi. POLİFENOLLERLE AÇLIK KONTROLÜ MÜMKÜN Shah, polifenol içeren doğal besinlerin açlık hissini azaltmaya ve sağlıksız yiyeceklere duyulan isteği kontrol etmeye yardımcı olduğunu söyledi. Uzman, bu besinler arasında avokado, kırmızı orman meyveleri, brokoli, kiraz, acı biber, turunçgiller, kahve, keten tohumu, bitter çikolata, sarımsak, bakliyat, mango, fındık, zeytin, soğan, kekik, balkabağı, ıspanak ve yeşil çay olduğunu belirtti. Sözcü
 
Geri
Üst