BİR DÜNYA SAHNESİ MUN ELAZIĞ’DA

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Elazığ Final Akademi Okulları, düzenlediği Uluslararası Model Birleşmiş Milletler (MUN) Konferansı ile gençleri diplomasi arenasında buluşturarak büyük bir katılıma ev sahipliği yaptı. Elazığ Final Akademi Okulları tarafından 24-25 Mayıs tarihlerinde düzenlenen EfaMUN (Model Birleşmiş Milletler) programı, bu yıl büyük bir coşku ve katılımla gerçekleşti. İki gün süren etkinlik boyunca 370 öğrenci; liderlik, diplomasi ve takım çalışması konularında önemli deneyimler kazanarak adeta uluslararası bir platformda kendilerini ifade etme fırsatı buldu. Programın hayata geçirilmesinde öncülük eden MUN Konferansları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Anıl İpekçi ve İngilizce Öğretmeni Ruhsar Tanyıldızı, İstanbul, Ankara, Malatya, Diyarbakır gibi farklı illerden gelen öğrencilere ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadı. Konferansa katılım sağlayan Massachusetts College of Liberal Arts mezunu Ashanti Matthew’un Elazığlı gençler tarafından coşkuyla karşılanması ise etkinliğin en keyifli anlarından biri oldu. Komite oturumlarında öğrenciler, dünya sorunlarına genç bir bakış açısıyla çözüm önerileri sunarak hem akademik hem de sosyal anlamda gelişim gösterdi. Bu tartışmalar, öğrencilerin küresel farkındalıklarını artırmakla kalmadı; aynı zamanda empati, uzlaşma ve çözüm odaklı düşünme becerilerini de geliştirdi. Etkinliğin sonunda düzenlenen ödül töreninde, üstün performans sergileyen öğrenciler ödüllerini alırken; organizasyonu başarıyla yürüten okul yönetimi ve danışman öğretmenler de büyük takdir topladı. Elazığ Final Akademi Okulları yönetimi, EfaMUN ailesi olarak genç liderleri desteklemeye ve onların uluslararası bakış açılarını geliştirmeye devam edeceklerini belirterek bu büyük katılımın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Yetkililer, bir sonraki EfaMUN programında daha fazla öğrenciyle buluşmayı sabırsızlıkla beklediklerini ve tüm katılımcıların başarılarının daim olmasını dilediklerini söyledi. Sıradan bir şehir olmanın ötesine geçerek uluslararası bir diplomasi atmosferine ev sahipliği yapan Elazığ, dünyanın dört bir yanından gelen genç zihinleri ağırladı. Bu ölçekteki nadir organizasyon, Elazığ’ı sadece coğrafi olarak değil; zihinsel ve kültürel olarak da bölgede dikkat çekici bir konuma taşıdı. MUN, Birleşmiş Milletler’in simüle edildiği, öğrencilerin delege rolüyle küresel meseleleri tartıştığı bir platform. Ancak bu yılın farkı, bu tartışmaların Doğu Anadolu’nun kadim topraklarında yankılanmasıydı. Doğup büyüdüğüm bu şehirde, gençlerin iklim değişikliği, insan hakları, mülteci krizi ve yapay zekâ gibi küresel gündem maddelerini farklı bir dille tartıştığını görmek tarifsiz bir gururdu. Gençler sadece fikir üretmedi; aynı zamanda birbirlerini dinlemeyi, uzlaşmayı ve çözüm üretmeyi öğrendi. Elazığ Final Akademi Okulu’nun ev sahipliği, aslında güçlü bir mesaj içeriyor: Küresel meselelere duyarlı gençler sadece büyük şehirlerde değil, Anadolu’nun kalbinde de yetişiyor. Organizasyonun başarısı, yerel yönetimlerin, gönüllülerin ve eğitim kurumlarının özverili iş birliğiyle sağlandı. Üniversiteler, liseler ve sivil toplum kuruluşları el ele vererek Elazığ’ı uluslararası bir forumun merkezi hâline getirdi. Bu konferansın etkisi birkaç günle sınırlı kalmayacak. Elazığlı gençler, dünya meselelerine karşı artık daha bilinçli; diğer şehirlerden gelen katılımcılar ise Elazığ’ı sadece bir coğrafi nokta değil, aynı zamanda bir fikir ve umut merkezi olarak hatırlayacak. Genellikle doğal güzellikleri ve kültürel mirasıyla anılan Elazığ, bu kez fikirlerin çatıştığı, çözümlerin yeşerdiği bir diplomasi üssüne dönüştü. Gençlerin ellerinde şekillenen bu dünya sahnesi, geleceğe umutla bakmamızı sağladı. Doğu’da eğitimli insan gücünün kadim yuvası olan Elazığlı gençler, küresel sorunlara yerelden bakmanın artık bir ayrıcalık değil, bir zorunluluk olduğunu; bunu da ana dilleri kadar iyi konuşabildikleri bir lisanla gerçekleştirdiler. Bu yüzden her biriyle ayrıca gurur duyuyorum. Ve bu yıl MUN konferansına başarıyla ev sahipliği yapan Elazığlı gençleri tebrik ediyorum. Nice uluslararası projelerde Elazığlı gençleri görmek dileğiyle...

Geri