A
Admin
Yönetici
Yönetici
TRABZON’DAN DOĞDU, SOYUTLA İSTANBUL’U SARDI Trabzon’un Köprübaşı ilçesinde doğan ressam Ömer Onay, 40 yıllık sanatsal birikimini yansıttığı “Bilinç Akışı” sergisiyle Atatürk Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Soyut tarzda ürettiği 37 eserden oluşan sergi, Noktrün – Zamandan Önce – Yitik Alemler başlıklarıyla sanatçının uzun yıllara yayılan yolculuğunu yansıtıyor. EDİBİYATTAN RESME: BİLİNÇ AKIŞI TUVALE TAŞINDI Sergiye adını veren “Bilinç Akışı” kavramı, klasik anlamda edebiyatla ilişkilendirilse de Onay, bu düşünsel akımı renk, biçim ve imge düzleminde görsel bir anlatıya dönüştürmüş. Onay’ın özellikle geleneksel Türk motiflerini çağdaş soyut bir bakışla yeniden yorumladığı Noktrün serisi, serginin omurgasını oluşturuyor. "TEKRARI SEVMEM, SÜREKLİ DÖNÜŞÜRÜM" Sanat kariyerine grafik tasarımla adım atan Onay, yıllar sonra tuvale dönme kararını şöyle açıklıyor: “Grafikerlik yaptığım yıllarda hep resme yakın durdum. Soyut formları zihnimde oturttum. Nihayet, şövalenin başına geçme zamanım gelmişti.” 2023’te açtığı ilk sergisinin ardından, bu ikinci büyük projesiyle Noktrün'ü daha da soyutlaştırdığını ve figürlerle metaforik bir dil kurmaya yöneldiğini belirtiyor. GEYİK VE KOÇ METAFORUYLA KUTSAL BİR ANLATIM Sanatçı, geyik ve koç figürlerinin birleşiminden özgün semboller yarattığını ve bu formlarla estetik, ürkeklik ve kutsallık gibi kavramları sorguladığını söylüyor. Onay’ın bu çalışmaları sadece görsel bir anlatı değil, aynı zamanda derin kültürel ve sembolik göndermelerle bezeli. TRABZON'DA SERGİ AÇMA HEYECANI Trabzon’un hayatındaki önemine dikkat çeken sanatçı, memleketinde sergi açma arzusu taşıdığını belirtiyor: “Havasını, suyunu ve huyunu aldığım bu kadim şehre kendimi borçlu hissediyorum. Sergimi Trabzon’da açmak benim için bambaşka bir heyecan olur.” SERGİ 6 TEMMUZ’A KADAR ZİYARETE AÇIK Faruk Boyacıoğlu, Muhammed Eşbah, Abdüsselam Ferşatoğlu ve Alper Kanca’nın destekleriyle hazırlanan serginin küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen üstleniyor. “Bilinç Akışı” sergisi, her gün 11.00-19.00 saatleri arasında AKM Çok Amaçlı Salon’da ziyaret edilebilecek.