BAÜN’de Fiziki Dönüşümde İLK’ler: Yeşil, Erişilebilir ve Sürdürülebilir Yaşam Alanı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Kampüs İçinde Sağlıklı ve Çevreci Ulaşım Seçenekleri 10 kilometrelik kampüs çevre yolu ve işaretli bisiklet parkuru da “ilk”ler arasında yer alarak üniversite içinde sağlıklı ve çevreci ulaşım alışkanlıklarını desteklemek amacıyla hayata geçirildi. Bu uygulamalar, öğrencilerin ve personelin aktif yaşam biçimlerini teşvik ederken, kampüs genelindeki yaşam kalitesini de artırdı. Sürdürülebilirlikte Tarihi Adım: Geleceğe Yeşil Miras Balıkesir Üniversitesi tarihinde ilk kez; yenilenebilir enerji kullanımı, sıfır atık uygulamaları, yağmur suyu hasadı ve karbon ayak izinin ölçümlenmesi gibi sürdürülebilirlik odaklı uygulamalar hayata geçirildi. İlk kez uygulamaya geçirilen Yağmur Suyu Hasadı Projesi ile elde edilen sular, tarım ve peyzaj çalışmalarında kullanılmaya başlandı. Üniversite ilk defa GreenMetric sıralamasına girme başarısı gösterdi. Sıfır Atık ve Engelsiz Erişimle Örnek Bir Yerleşke Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Altınoluk, Ayvalık, Bigadiç, Dursunbey, Havran, Savaştepe, Sındırgı ve Kepsut Meslek Yüksekokulları ilk kez Sıfır Atık Sertifikası aldı. Ayrıca, Turizm Fakültesi ve Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi; Turuncu Bayrak, Engelsiz Üniversite, Eğitimde Erişim ve Mekânda Erişim ödüllerine layık görüldü. Botanik Bahçesinde Doğa ve Bilim El Ele: Öğrenciler İçin Yeni Sosyal Alanlar Üniversitenin doğayla uyumlu kampüs vizyonunun en somut örneklerinden biri, Botanik Bahçesi içerisine ilk kez yapılan 2 kilometrelik yürüyüş yolları oldu. Ayrıca, 1000 adet tıbbi ve soğanlı bitki fidanı ile zenginleştirilen bu alanlar; hem bilimsel araştırmalar hem de dinlenme amaçlı kullanıma açılarak öğrencilere ve akademik personele nitelikli bir sosyal ortam sundu. Enerji Tasarrufunda Akıllı Çözümler, Verimli Kampüs Yönetimi Kampüs altyapısında yapılan yatırımlar kapsamında yeni su kuyuları ve depoları hizmete alınarak su yönetimi güçlendirildi. Atık malzemelerin yeniden değerlendirilmesini sağlayan HEK Deposu uygulaması da yine bir ilk olarak hayata geçirildi. Çevreci bir yaklaşım çerçevesinde hazırlanan Enerji Yönetim Sistemi Politikası ve El Kitabı, üniversite tarihinde ilk kez yayımlandı. Bu adım, kampüs genelinde enerji verimliliğini artırma yolunda stratejik bir kılavuz oldu. Kampüs dönüşüm sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, “Balıkesir Üniversitesi olarak sadece eğitim-öğretim değil, yaşam kalitesi ve sürdürülebilir çevre açısından da örnek bir üniversite olmayı hedefliyoruz. Yeşil dönüşümden erişilebilirliğe, enerji verimliliğinden atık yönetimine kadar birçok alanda üniversitemizde ilkleri son iki yıl içerisinde hayata geçirdik. Bu dönüşüm, sadece bugünün değil, geleceğin üniversitesini bugünden inşa etme kararlılığımızın göstergesidir” dedi.

Geri