A
Admin
Yönetici
Yönetici
Karabağlar Belediyesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Mimarlık Bölümü’nün ortaklaşa yürüttüğü “Kentsel Dönüşüm Alanında Sürdürülebilir Tasarımlar” projesi kapsamında hazırlanan sergi, Karabağlar Belediyesi Ana Hizmet Binası’nda açıldı. Projede, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilen Osman Aksüner Mahallesi’nin 1. etabı ele alındı. ÖĞRENCİLERDEN SOSYAL YAŞAMI DESTEKLEYEN TASARIMLAR İYTE Mimarlık Bölümü 3. sınıf öğrencileri, akademik kadrolarıyla birlikte sosyal sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda projeler geliştirdi. Projelerde yalnızca konut üretimine değil, düğün alanları, atölye alanları, üretim ve ticaret birimleri gibi sosyal yaşamı güçlendiren mekanlara da yer verildi. Kullanıcı analizleri kapsamında mahallenin büyük bölümünün 40 yılı aşkın süredir orada yaşayanlardan oluştuğu belirtildi. SAHADAN GELEN GERİ BİLDİRİMLER PROJELERE YÖN VERDİ İYTE öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Durmuş Arsan, projelerin şekillendirilmesinde mahalle halkının görüşlerinin önemli rol oynadığını vurgulayarak şunları söyledi: “Projelerimiz sadece konut değil, sosyal yaşamı da kapsıyor. Sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda, enerji üretimi, su toplama sistemleri ve birlikte yaşam alanlarına öncelik verdik. Mahalle sakinlerinin görüşleri de bu tasarımlarda belirleyici oldu.” “YAŞAYAN VE YAŞATAN BİR VİZYONLA HAREKET EDİYORUZ” Serginin açılışında konuşan Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, dönüşüm projelerinin Karabağlar’ın geleceğini belirleyecek adımlar olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Biz Karabağlar için yaşayan, yaşatan bir vizyonla hareket ediyoruz. Yalnızca binaları değil, yaşamı dönüştürmeyi hedefliyoruz.” Başkan Kınay, projelerin bilimsel temellere dayanmasının önemine dikkat çekerek, öğrencilerin emek verdiği maket ve tasarımların bu sürecin somut çıktıları olduğunu belirtti: “Komşuluk ilişkileri, bölge sakinlerinin beklentileri ve alışkanlıkları bu projelerde belirleyici oldu. Tüm paydaşlarla birlikte bu dönüşümü adım adım hayata geçireceğiz. Hep birlikte Karabağlar’ı daha yaşanabilir, daha güzel bir kent haline getireceğiz.” KATILIM YOĞUNDU Sergi açılışına Başkan Helil Kınay’ın yanı sıra, İYTE Mimarlık Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Zeynep Durmuş Arsan, Doç. Dr. Kamal Eldin Mohamed, Araş. Gör. Elif Naz Çelik, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Volkan Gürboğa, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve mahalle muhtarları katıldı. Çalışmada 39 öğrencinin hazırladığı projeler yer aldı.