Avrupa’nın gözdesi! Gençlik iksiri olarak bilinen bu mucizevi meyvenin hasadı başladı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Sakarya’nın çeşitli ilçelerinde yetiştirilen ve sağlığa olan faydalarıyla “gençlik iksiri” olarak anılan aronya meyvesinin hasadı, Avrupa’da artan talep ve yoğun ilgi nedeniyle üreticiler için önemli bir gelir kaynağı oluştururken, modern sulama sistemleri ve Tarım Bakanlığı’nın sağladığı desteklerle verimin artırılması hedefleniyor.

REKOLTE BEKLENTİSİ

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi” projesi kapsamında Sakarya’nın 12 ilçesinde yetiştirilen aronyadan bu yıl ortalama 135 ton rekolte bekleniyor. Söğütlü ilçesindeki hasada katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, hasadın üreticiye hayır ve bereket getirmesini temenni etti. Gelecek yıllarda bölgede tesis kurulduğunda rekoltenin daha da artacağını öngördüğünü belirten Baş, “Bölgede tesis yapımını kaldırabilecek üretim miktarı var. Bunun işleme kısmındaki tesisi veya soğuk hava deposunu kaldırabilecek miktarda üretimin bölgede kümelendiğini gördüm. Bu da bizim açımızdan çok önemli bir veri” dedi.

DESTEKLER VE GELECEK PLANLARI

Baş, üretim ve işleme sürecinde gerekli kalemler için hibe desteklerini devreye almayı planladıklarını, bireysel üreticilerin de organik tarım desteğine dahil edileceğini açıkladı.

ÜRETİCİLERİN DENEYİMLERİ

Aronya yetiştiricisi Cihat Özlük, bu yıl kurak geçen yaz nedeniyle üretim aşamasında zorluk yaşadıklarını ifade etti. Özlük, sulama sistemi sayesinde kaliteli ürün elde ettiklerini ve aronyadan sirke, reçel, marmelat ile pekmez özü ürettiklerini kaydetti. Yetiştirici Sinan Efe ise 23 dönümlük arazide 11 bin aronya fidanı ektiklerini ve 5 yıldır üretime devam ettiklerini dile getirdi.

SÖZCÜ

Geri