A
Admin
Yönetici
Yönetici
Bir süredir yeme bozukluğu nedeniyle sağlık sorunları yaşayan sosyal medya fenomeni Nihal Candan, geçtiğimiz günlerde yoğun bakıma kaldırılmıştı. 23 kiloya kadar düşen genç isim, ne yazık ki yaşam savaşını kaybetti. Candan’ın hayatını kaybetmesiyle birlikte "Anoreksiya Nervoza nedir?" sorusu yeniden gündeme geldi. Anoreksiya Nervoza, kişinin kilosu normalin çok altında olmasına rağmen, kendisini hâlâ kilolu hissettiği ve bu nedenle aşırı kilo alma korkusuyla yemek yemeyi reddettiği ciddi bir yeme bozukluğudur. Bu hastalıkta birey, yetersiz beslenir ya da kalori alımını ciddi şekilde kısıtlar. Anoreksiyanın nedenleri nelerdir? Bu hastalığın tek bir nedeni yoktur; birçok farklı faktör anoreksiya gelişiminde etkili olabilir: Toplumsal baskılar: Zayıflığın güzellik ve başarı ile özdeşleştirilmesi Aile yapısı: Aşırı korumacı, kontrolcü ya da mükemmeliyetçi ebeveyn tutumları Psikolojik etkenler: Düşük özgüven, değersizlik hissi, kendini yetersiz görme Genetik yatkınlık: Ailede benzer yeme bozukluklarının görülmesi Travmalar: Zorbalık, istismar, başarısızlık ya da ani kayıplar gibi sarsıcı deneyimler Anoreksiya nasıl tedavi edilir? Anoreksiya, hayati risk taşıyan bir hastalık olduğundan, tedavisi mutlaka birden fazla uzmanın birlikte çalıştığı multidisipliner bir yaklaşımla yürütülmelidir. 1. Psikolojik Destek Bilişsel Davranışçı Terapi (CBT): Düşünce kalıplarını ve davranışları değiştirmeye yönelik bir yöntem Aile Terapisi: Özellikle genç bireylerde, ailenin sürece dahil edilmesi oldukça etkili 2. Beslenme Desteği Uzman bir diyetisyen eşliğinde, adım adım sağlıklı kilo alımı sağlanır. Yemekle ilgili korku ve kaygılar üzerinde çalışılır. 3. Tıbbi Gözlem Kalp ritmi, kan değerleri ve iç organ fonksiyonları yakından takip edilir. Gerekirse yatış gerektiren tıbbi müdahale yapılır. 4. İlaç Tedavisi Eşlik eden anksiyete ya da depresyon gibi rahatsızlıklar için psikiyatrik destek gerekebilir. İrem Derici paylaşımda bulundu Uzun süredir ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele eden ve anoreksiya nervoza nedeniyle 23 kiloya kadar düşen Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesi, sosyal medyada büyük üzüntü yarattı. Candan’ın ölüm haberinin ardından, ünlü şarkıcı İrem Derici sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. “Kolaydı değil mi? Gitti işte…” Hastane odasından bir fotoğraf paylaşan Derici, o dönemde yaşadığı zorlu süreci hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: "Kolaydı değil mi? Gitti işte… Ailesi ağlar ardından ancak. O kadar vicdansızsınız ki anlayamadınız intiharın son raddesini. Nihal mutlu oldu. Ben bunu zor yendim, belki hala yenemedim." Derici, 2017 yılında hastanede çekilen bir fotoğrafını da paylaşarak, "2017. Özel odaya çıktığımda ilk çektirdiğim fotoğraf. 5-6 kilo almış halimdi bu. Kimin ne yaşadığını bilemezsiniz..." notunu ekledi. Yoğun bakımda tedavi görmüştü İrem Derici, 2017 yılında anoreksiya nervoza nedeniyle ciddi kilo kaybı yaşamış, bağışıklık sisteminin çökmesi sonucu hastaneye kaldırılmış ve bir süre yoğun bakımda tedavi görmüştü. Derici’nin paylaşımı hem hastalıkla mücadele edenlere hem de toplumsal duyarsızlığa dikkat çeken bir mesaj olarak yorumlandı.