A
Admin
Yönetici
Yönetici
Ankara Büyükşehir Belediyesi, artan su kıtlığına karşı kademeli fiyatlandırma sistemini hayata geçiriyor. Meclisten geçen yeni düzenlemeyle, suyu fazla kullananlar daha yüksek fatura ödeyecek. ASKİ’DEN YENİ TARİFE: AMAÇ GELİR DEĞİL, SU KAYNAKLARINI KORUMA Ankara’da Haziran ayı Belediye Meclis toplantısında alınan karar doğrultusunda su tarifelerinde kapsamlı bir güncellemeye gidildi. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) tarafından hazırlanan ve Hukuk ile Tarifeler Komisyonu tarafından değerlendirilen kademeli fiyatlandırma sistemi oy çokluğuyla kabul edildi. Yeni düzenlemede amaç, yalnızca ekonomik değil çevresel bir önlem olarak da değerlendiriliyor. Yetkililer, düzenlemenin temel gerekçesini "Ankara’daki barajlarda düşen su seviyeleri ve artan tüketim" olarak açıkladı. NORMAL KULLANIMDA ARTIŞ YOK, AŞIRI TÜKETEN CEZA ÖDEYECEK Komisyon Başkanı Burak Koç, düzenlemeyle birlikte dar gelirli ya da suyu tasarruflu kullanan kesimlerin olumsuz etkilenmeyeceğini vurguladı. Koç’un verdiği bilgiye göre yeni sistemde şu düzenlemeler öne çıkıyor: 0-10 metreküp arası su kullananlara %10 indirim uygulanacak. 10-15 metreküp aralığında tüketim yapanlar için fiyat değişmeyecek. 15-30 metreküp arasında su kullanan aboneler için tarife 3 katına çıkarılacak. 30 metreküp ve üzeri tüketim yapanlardan 5 katı fiyat alınacak. İş yerlerinde ise 100 metreküpü aşan tüketimlerde 2 kat tarife uygulanacak. 78 ABONEDEN 100’Ü ETKİLENMEYECEK Yetkililer, düzenlemenin tüm konut abonelerinin yaklaşık yüzde 78’ini etkilemeyeceğini, bu nedenle sosyal adalet ve çevresel sürdürülebilirlik açısından dengeli bir model sunulduğunu ifade etti. Yani suyu dikkatli kullanan vatandaşlar zamdan etkilenmeyecek, hatta indirimden yararlanabilecek. ASKİ: AMAÇ GELİR ARTIRMAK DEĞİL, İSRAFI ÖNLEMEK Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi, su tarifesindeki değişikliğin “ek gelir” elde etme amacı taşımadığını, esas hedefin israfı azaltmak ve su kaynaklarını korumak olduğunu açıkladı. Kurum yetkilileri, Ankara’daki mevcut su seviyelerinin önümüzdeki dönem için endişe verici olduğunu, bu nedenle tasarrufu teşvik eden sistemlerin kaçınılmaz hale geldiğini dile getirdi. Kaynak: Haber Merkezi