A
Admin
Yönetici
Yönetici
Akademik kariyer yolunda önemli bir basamak olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı’nın (ALES) 2025 yılı ikinci oturumu 6 Temmuz’da gerçekleşti. Türkiye genelinde 81 ilde sabah saat 10.15’te başlayan sınav, adaylara iki oturumda toplam 150 dakika süre verildi. 100 sorudan oluşan ALES, özellikle lisansüstü eğitim ve akademik personel alımlarında temel puanlama aracı olarak kullanılıyor. Sınavın ardından ÖSYM, adayların erişimine açtığı soru kitapçığı ve cevap anahtarını duyurdu. Bu yıl adaylar, sınavda karşılaştıkları soruların %10’una erişim sağlayabiliyor. ÖSYM’nin resmi AİS sistemi üzerinden paylaşılan bu materyaller, sınava girenlerin cevaplarını kontrol etmelerine ve kendi performanslarını ön değerlendirmelerine olanak tanıyor. Kitapçık ve cevap anahtarına erişim, sınav günü saat 13.30’dan itibaren 16 Temmuz 23.59’a kadar devam edecek. ALES puanları, akademik personel olmak isteyen ya da lisansüstü eğitim hedefleyen adaylar için oldukça önemli. Bu puanlar 5 yıl boyunca geçerliliğini koruyor ve adayların kariyer planlamasında belirleyici rol oynuyor. Sınavın değerlendirme sistemi ise adayların doğru ve yanlış cevaplarını titizlikle ölçüyor; her 4 yanlış cevap 1 doğru cevabı götürüyor. Bu hesaplama yöntemi, adayların net puanlarını daha hassas şekilde belirlemek için uygulanıyor. ÖSYM tarafından yapılacak resmi puan açıklaması ise 25 Temmuz tarihinde yapılacak. Sonuç ekranında adaylar, sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanlarıyla birlikte doğru ve yanlış sayıları ile başarı sıralamalarını görebilecek. Bu detaylar, adayların hangi alanlarda ne kadar başarılı olduklarını görmelerini sağlayacak ve gelecek eğitim ya da iş planlarına ışık tutacak. NTV