ABD'ye Değişim Yolculuğunda Belirsizlik ve Endişe

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Kimileri valizlerini toplamaya hazırlanırken, kimileri rotasını değiştirmeye karar veriyor. Ancak ortak bir duygu var: belirsizlik. Nina’nın Hayali Gerçek Oluyor, Ama Farklı Bir Ruh Haliyle Nina, bu yaz Oklahoma'daki üniversite hayatına başlamak üzere hazırlıklarını tamamladı. Aslında bu yolculuk onun için yeni bir hayal değil. “Lisedeyken ABD’ye gitmek istiyordum ama pandemi izin vermedi,” diyor. Şimdi ise vizesini Mayıs ayında, ABD Dışişleri Bakanlığı uluslararası öğrencilere randevuları geçici olarak askıya almadan önce aldı. ABD'de eğitim almanın sunduğu kampüs hayatı, spor imkanları ve topluluk deneyimi onu her zaman cezbetmiş. “Turist gibi gitmek istemedim. Siyaset bilimi okuyan biri olarak insanları gerçekten tanımak istedim,” diyor. Popüler eyaletler yerine Oklahoma’yı tercih etmesi de bu yaklaşımının bir yansıması. Konstanz Üniversitesi: Öğrenciler Bilgi Değil, Güvence Arıyor Konstanz Üniversitesi Uluslararası Ofisi’nde yurtdışı programlarını yürüten Tina Bebensee’ye göre, ABD hâlâ cazibesini koruyor, ancak öğrenci taleplerinde niteliksel bir değişim yaşanıyor. “Tavsiyeye duyulan ihtiyaç arttı. Eskiden pratik konular sorulurdu, şimdi siyasi atmosferden kaynaklanan belirsizlikler konuşuluyor,” diye açıklıyor. Özellikle Donald Trump'ın yeniden yükselişe geçmesi, öğrenci vizelerindeki değişiklikler ve potansiyel gümrük sorunları, birçok öğrencinin zihninde soru işaretleri yaratıyor. "Medyanın etkisi büyük. Bu nedenle öğrenciler artık yalnızca bilgi değil, güvence arıyor," diyor Bebensee. Geri Çekilme Kararı: Bir Öğrencinin Sessiz Protestosu Bu belirsizlikler bazı öğrencilerin planlarını tamamen iptal etmesine yol açıyor. Psikoloji öğrencisi Maya Iven, New York’taki Stony Brook Üniversitesi’nde geçireceği dönemi Mart ayında iptal etti. "ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü’nden çekilme kararını gördüğümde, artık içime sinmedi," diyor. Sağlık psikolojisine ilgi duyan Iven için bu karar, kişisel değerlere aykırı bir sinyaldi. “Üniversite, biz değişim öğrencilerini birer kültürel elçi olarak görüyor. Ama artık o rolü üstlenmek istemedim.” Köprüler Tamamen Atılmıyor Konstanz’daki uluslararası ofis, ABD’li partnerlerle bağları sürdürme konusunda ısrarlı. Tina Bebensee, “Kurumlar arası diyaloğu canlı tutmak şu dönemde her zamankinden daha değerli,” diyerek iş birliğini politik gelişmelerden ayrı tutmaya çalıştıklarını belirtiyor. Nina: Ne Tatil Ne de Siyasi Bir Misyon Tüm bu tartışmalar arasında Nina, hâlâ ABD yolculuğunu heyecanla bekliyor. “Beni orada değerli bir misafir olarak gördüklerini biliyorum,” diyor. Ancak ülkenin güncel atmosferine dair çekincelerini de gizlemiyor: “Böyle bir ülkeye seyahat etmek hâlâ özel hissettiriyor ama artık içinde bir burukluk da var. Turist olarak değilim, ama tamamen içim rahat da değil.”

Geri