A
Admin
Yönetici
Yönetici
İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sürerken, ABD’nin bu operasyonlara dolaylı ya da doğrudan katıldığına yönündeki iddialar uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırıyor. Donald Trump yönetimi bu iddiaları yalanlasa da, Amerikan kamuoyunda bazı Cumhuriyetçi senatörlerin savaşa açıkça destek vermesi, tartışmaları daha da alevlendirdi. Gazeteci Tucker Carlson'ın ABD Senatörü Ted Cruz ile yaptığı röportajda aralarında geçen diyalog, Cruz’un İran’ın nüfusunu bile bilmediğini ortaya çıkardı. Tartışmada Carlson, Cruz’a doğrudan şu soruyu yöneltti: “İran'da kaç kişi yaşıyor?” Cruz ise bu soruya, “Nüfusunu bilmiyorum” şeklinde yanıt verdi. Carlson, bu cevabın üzerine tepki göstererek, “Devirmeyi planladığınız ülkenin nüfusunu bilmiyor musunuz?” diyerek eleştirisini sürdürdü. İran’ın yaklaşık 92 milyonluk bir nüfusa sahip olduğunu hatırlatan Carlson, bu kadar temel bir bilginin eksikliğini “ciddiyetsizlik” olarak nitelendirdi. "İran hakkında hiçbir şey bilmiyorsun!” Ted Cruz ise, “Ben nüfus tablolarını ezberlemiyorum” diyerek kendini savundu. Ancak Carlson bu açıklamayla yetinmeyerek İran’ın etnik ve mezhepsel yapısını da sordu. Cruz, İran halkının Fars kökenli ve büyük oranda Şii olduğunu belirtse de Carlson, “Yüzde kaç? İran hakkında hiçbir şey bilmiyorsun!” diyerek tartışmayı sertleştirdi. Konuşmanın devamında iki isim, General Kasım Süleymani suikastı ve İran’ın olası misilleme planlarına da değindi. Carlson, İran’ın Donald Trump’a yönelik suikast girişimi iddiaları üzerinden Cruz’un neden askeri karşılık çağrısı yapmadığını sorguladı. "Zaten askeri saldırılar düzenliyoruz" Cruz ise ABD’nin İsrail’e destek verdiğini belirtti: Carlson: Bugün zaten askeri saldırılar düzenliyoruz Cruz: İsrail düzenliyor Carlson: Bizim yardımımızla Bu açıklama, Trump yönetiminin resmi çizgisiyle açıkça çelişti. Çünkü geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, ABD'nin İsrail saldırılarına doğrudan katılmadığını açıklamıştı. Ancak özellikle Washington kulislerinde, ABD’nin İsrail’le koordineli şekilde İran’a doğrudan hava saldırısı düzenleyebileceği iddiaları konuşulmaya devam ediyor. Carlson da bu duruma dikkat çekerek, Cruz’a şu uyarıda bulundu: “Sen bir senatörsün ve şu anda ABD’nin İran’la savaş halinde olduğunu söylüyorsun. İnsanlar seni dinliyor.”