Zorunlu Eğitim süresi kısalacak mı? Bakan Yusuf Tekin’den açıklama

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, uzun süredir gündemde olan zorunlu eğitim süresine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınavıyla birlikte yeniden tartışma konusu olan zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasıyla ilgili kamuoyunda yoğun spekülasyonlar yer alıyordu. Bakan Tekin, bu tartışmalara son noktayı koyarken, süreç hakkında detaylı bilgiler verdi. Zorunlu Eğitim Süresi ve Güncel Tartışmalar 2012 yılında hayata geçirilen 12 yıllık zorunlu eğitim uygulaması, Türkiye’de eğitim sisteminde köklü değişikliklerin yaşanmasını sağlamıştı. Öncesinde 8 yıl olan zorunlu eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise olarak üç kademeye ayrılarak 4+4+4 sistemine dönüştürülmüştü. Bu değişiklikle birlikte öğrenciler, zorunlu eğitim kapsamını 12 yıl olarak tamamlamaya başladı. Ancak son dönemde, özellikle lise eğitim süresinin 2 yıla indirileceği yönünde çeşitli iddialar kamuoyunda geniş yer buldu. Bu iddialar, eğitim sisteminde yeniden bir dönüşüm olacağı beklentisini doğurdu. Bakan Tekin: “Tek Başımıza Karar Veremeyiz” Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı canlı yayında zorunlu eğitim süresine dair gelen soruları yanıtladı. Bakan Tekin, konunun Bakanlık tarafından yakından takip edildiğini ve çeşitli paydaşların görüşlerinin alındığını belirtti. Akademisyenler, sivil toplum örgütleri, meslek birlikleri ve iş dünyasından farklı görüşlerin olduğunu ifade eden Tekin, lehinde ve aleyhinde değerlendirmelerin mevcut olduğunu dile getirdi. Ancak eğitim sistemine ilişkin böyle kritik bir değişikliğin tek taraflı alınacak bir karar olmadığını vurgulayarak, olası bir değişikliğin yasal düzenleme gerektireceğinin altını çizdi. Geleceğe Yönelik Değerlendirmeler ve Eğitim Politikaları Bakan Tekin’in açıklamaları, zorunlu eğitim süresinin kısaltılması konusundaki tartışmaların henüz resmi bir adıma dönüşmediğini gösteriyor. Bakanlık, süreci dikkatle takip ederken, farklı kurum ve paydaşların görüşlerini değerlendiriyor. Bu yaklaşım, eğitim politikalarında kapsamlı ve çok yönlü değerlendirmelerin yapılmasının önemine işaret ediyor. Eğitim sisteminin temel yapıtaşlarından biri olan zorunlu eğitim süresiyle ilgili kararların, bilimsel veriler ve toplumun geniş kesimlerinin görüşleri doğrultusunda şekilleneceği belirtiliyor. Zorunlu Eğitimde 2012 Reformunun Ardından Türkiye’de zorunlu eğitim süresinin 8 yıldan 12 yıla çıkarılması, 11 Nisan 2012’de yayımlanan Resmi Gazete kararıyla yürürlüğe girmişti. 4+4+4 eğitim modeliyle ilk kez bütün kademeler zorunlu hale getirilerek eğitim sürecinde kapsamlı bir düzenleme yapılmıştı. Bu sistem öncesinde ise 5+3 modelinde eğitim veriliyordu. Günümüzdeki tartışmalar, bu büyük reformun ardından eğitim sisteminde yeni bir uyum ve esneklik arayışının göstergesi olarak değerlendiriliyor. NTV

Geri