Yeni yapılan yol için eğitim şart!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Eskişehir, bisiklet dostu şehirler arasında yerini korumaya kararlı. Son dönemde artan çevreci ulaşım projeleri kapsamında şehirde yeni bisiklet yolları yapılmaya başlandı. Ancak bu güzel gelişmenin gölgesinde, eski bir alışkanlık yeniden karşımıza çıkıyor: Yayaların bisiklet yollarını yürüyüş alanı olarak kullanması. Yeni yapılan yollar, modern şehircilik anlayışının önemli bir parçası. Hem sağlıklı yaşamı destekliyor hem de motorlu taşıt kullanımını azaltarak çevreye katkı sağlıyor. Ancak Eskişehir’in bazı bölgelerinde henüz bisiklet yolu tabelaları kuruyken, bu yolların üzerinde bebek arabalarıyla yürüyenler, kulaklıkla koşanlar ya da sohbet ederek yan yana yürüyen gruplar göze çarpıyor. Şunu unutmamak gerek: Yeni yapılan bir yol, fiziksel bir değişimdir. Ama o yolu nasıl kullandığımız, toplumsal bilinçle ilgilidir. Eğer bir bisiklet yolunda yürümekte bir sakınca görmüyorsak, orası artık bisikletliler için değil, karmaşa için yapılmış demektir. Bu noktada sorumluluk tek bir kesime ait değil. Belediyeler, yeni yapılan yolların amacını anlatan tanıtım ve uyarı tabelalarıyla halkı bilinçlendirmeli. Aynı şekilde kent sakinleri de bu yatırımların amacını bilmeli ve ona göre davranmalı. Çünkü asfalt dökmekle iş bitmiyor. O yola anlam katmak, hepimizin elinde. Yeni yapılan bisiklet yolları, Eskişehir için büyük bir adım. Ama bu adımın gerçek anlamda fayda sağlaması için bir başka adım daha gerekiyor: Saygı. Bisikletliye saygı, yayaya güvenlik, şehre düzen getirir. Unutmayalım, herkesin yeri bellidir. Ve bu yerler birbirine saygı duyulduğunda bir şehir gerçekten yaşanabilir olur.

Geri