Yabancı Dil Olarak Türkçe Sınavlarında Kapsayıcı Uygulamalar Çalıştayı Gerçekleşti

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Çalıştayda konuşan Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, Bakanlıkça 2016'dan beri yürütülen Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi (PIKTES) Projesi ile yabancı uyruklu çocukların nitelikli eğitime erişimlerinin ve sosyal uyumlarının sağlanması amacıyla yabancılara Türkçe öğretimine ağırlık verildiğini belirtti. PIKTES kapsamında, çalışmaları sosyal uyum çerçevesinde ele alan ve okullarda eğitim öğretim dönemi boyunca uygulanabilecek uluslararası standartlarda "Sosyal Uyum Başvuru Metni"nin hazırlığının devam ettiğini aktaran Ökten, bu metinde dil öğrenim sürecini sosyal uyum ve aracılık faaliyetlerinden faydalanarak eylem odaklı yaklaşımla destekleyeceklerini vurguladı. Ökten, "PIKTES kapsamında çocuklar için dört temel dil becerisini ölçen bir sınav geliştirdik. Bu sınavın pilot uygulamaları tamamlandı ve şu an ölçme-değerlendirme süreçlerinde bilimsel çalışmalarımız devam ediyor. Bu sürecin en önemli bileşenlerinden biri de özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerimizin Türkçe öğrenme ve değerlendirme süreçlerine kapsayıcı şekilde erişebilmesini sağlamak olacak." dedi. "Çalışmalarımızda son aşamaya ulaştık" ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy da Yabancı dil olarak Türkçe sınavlarının ÖSYM'nin çok ilgilendiği bir konu olduğunu bildirdi. Bu konunun motivasyonu ve başlangıç noktasının Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin olduğunun altını çizen Ersoy, "Dört Beceri Temelli Türkçe Sınavı"na ilişkin şöyle konuştu: "2023 Ocak ayında ilk çalıştayımızı İstanbul'da yaptık. Sonra Türkiye'nin çeşitli yerlerinde -emin olun- beş veya altı merkezde 30'dan farklı üniversiteden öğretim üyesinin katılımıyla standardizasyon, kalibrasyon, soru yazarı, değerlendirici eğitimlerini yaptık, değerlendirici güvenirliği çalıştık, son noktaya da geldik şükürler olsun. İnşallah, bir aksilik olmazsa eylül ayı içinde biz tüm Türkiye'de gerçek sınavımızı yapacağız. Bu sınav ile özellikle Türkiye'de öğrenim görecek uluslararası öğrencilerin Türkçe dil düzeylerini, diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni ile uyumlu olarak gösteren sertifikalar sunmayı amaçlıyoruz. Çalışmalarımızda son aşamaya ulaştık. Yarın 6. denememizi yapacağız. Elbette, bu sınavın geçerliliği ve kapsayıcılığı için bu çalıştaydan elde edeceğimiz çıktılar ile sınav içeriklerimizi ve uygulamamızı geliştireceğiz." Çalıştaya katılan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert ve Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cahid Şenel de birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından alanında uzmanların masa çalışmalarıyla devam eden çalıştay, 25 Haziran'da sona erecek.

Geri