A
Admin
Yönetici
Yönetici
2024-2025 eğitim öğretim yılı bugün dağıtılan karnelerle sona eriyor. Millî Eğitim Bakanlığı takvimine göre 9 Eylül’de başlayan eğitim dönemi sona ererken, yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1 milyon 200 bin öğretmen 8 Eylül’e kadar yaz tatiline çıkıyor. Karne heyecanının yaşandığı bugünlerde uzmanlar, özellikle düşük not alan çocuklara karşı ebeveynlerin tutumunun kritik olduğunu belirtti. Ege Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Ulu, karne gününün çocukların sadece akademik başarılarının değil, yıl boyunca taşıdıkları sorumluluk ve kaygıların da ortaya çıktığı bir gün olduğunu söyledi. Ulu, ebeveynlere şöyle seslendi: “Karne gününü bir değerlendirme değil, destek ve iletişim günü olarak görmeliler. Hem yüksek not alan hem de zorlanan çocukların duygusal desteğe ihtiyacı var. ‘Gayret gösterdiğini gördüm’ gibi ifadeler özgüveni desteklerken, başarıya aşırı odaklanmak mükemmeliyetçilik ve hata yapma korkusuna yol açabilir.” Kıbrıs İlim Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Bugay Sökmez ise ebeveynlere şu önerilerde bulundu: Duygularınızı kontrol edin; öfkeyle tepki vermek çözüm değil. Önce sakinleşin, gerekirse destek alın, sonra yapıcı olun. Çocuğunuzu yargılamayın, anlamaya çalışın ve dinleyin. Notların nedenlerini araştırın, öğretmenle iletişim kurun, gerekirse profesyonel destek alın. “Tembel” gibi etiketler kullanmaktan kaçının; gözleme dayalı ifadeler tercih edin. Çocuğun farklı öğrenme tarzına saygı gösterin ve kendi yöntemleriyle destekleyin. Cezalandırmayın; etkinlik kısıtlamak yerine güçlü yönlerini öne çıkarın. Ödülle öğrenmeyi koşullandırmayın; çabayı takdir edin. Notla sevgi bağdaştırmayın; “Karnen beni üzdü ama seni seviyorum” demek önemli. Benlik saygısını destekleyin; olumlu ve zamanında geri bildirim verin. Hedeflerine geri dönmelerini sağlayın; eğitim bir yolculuktur, yan yollar olabilir. Aşağılama, tehdit ve bağırma duygusal istismardır; kendinizi kontrol edemiyorsanız yardım alın. Uzmanlar, karne gününün çocuklar için zorlayıcı olabileceğine dikkat çekerek, ebeveynlerin bu süreci sevgi, sabır ve anlayışla karşılamasını tavsiye ediyor.