'Urfa’dan Dergisi' 4. sayısıyla 'anne' temasına yolculuk yapıyor

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Urfa’dan dergisi; bu sayıda bakanlığın yeni maarif modeliyle köklerden geleceğe mottosuna uygun olarak eğitim, öğretim, sanat, kültür ve edebiyat alanında farkındalık oluşturan eserlere yer vermiştir. İl Millî Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, Urfa’dan dergisinin bu sayısıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Urfa’dan Dergisi, gönül iklimlerinden akıp gelen bir nehir gibi mecrasını bulmuş ve maveraya doğru yol almaktadır. Bu kıymetli yayın, bizi hem köklü geçmişimize hem günümüzün gerçeklerine hem de insanlığın ortak vicdanına sıkı sıkıya bağlamaktadır.” Derginin Genel Yayın Yönetmeni Eyyüp Azlal ise “Anne” temasına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu sayımızda, yüreğimizdeki anne kokusuyla yoğrulmuş hatıraları yâd etmeyi ve insanlığın gözleri önünde Filistin’de yaşanan soykırımda umutlarını toprağa gömen annelerin sesini duyurmayı amaçladık.” Bu özel sayıda, kısa bir süre önce vefat eden yazar ve mütefekkir Zübeyir Yetik’e ithafen hazırlanan yazılar da dikkat çekiyor. Yetik’in edebi ve düşünsel yönlerini yansıtan anılar, portreler ve değerlendirme yazıları okuyucularla buluşuyor. Ayrıca dergide yalnızca usta kalemlerin yanı sıra öğretmen ve öğrencilere ait röportaj, portre, şiir, deneme ve hikâye türlerinde eserlere de yer verilmiştir. Bu çeşitlilik, derginin her yaştan ve her kesimden okuyucuya hitap eden kapsayıcı yapısını ortaya koyuyor. Derginin dosya konusuna yer verilen bu sayısında, Filistin’in millî şairi Mahmut Derviş’in (ö.2008) “Anneme” adlı şiiri, Münevver Bayram’ın çevirisiyle yayımlanmıştır. Urfa’da gazel geleneğini sadece söylemekle değil yazılmakla da devam ettiren İ. Halil Kırıkçı, Şair Ferid mahlasıyla, Mahmut Karakaş da Şair Nebih mahlasıyla dergide yerini alıyor. Yine yaşayan son gazelhanlardan Musa Kaldı’nın da kendi imzasıyla, Osman Mestan ve Murat Gezer’in de kendi imzalarıyla gazelleri yer almaktadır. Urfa’dan dergisinde anne dosyasıyla ilgili Şair M. Atilla Maraş’ın meşhur “Aney” şiirine de yer verilmiştir. Dergiye bu sayıda yazılarıyla destek veren diğer şair ve yazarlar: Müştehir Karakaya, Kamil Yetiş, Osman Mestan, İbrahim Eryiğit, Sezai Çiçek, Mehmet Baş, Mahmut Karakaş, İ. Halil Kırıkçı, Cihat Kürkçüoğlu, Musa Kaldı, Bekir Urfalı, Abuzer Akbıyık, Şakire Banu İnan, Mehmet Sarmış, İbrahim Tezölmez, Bedran Yoldaş, Süreyya Aydın, Abdurrahman Karakaş, Vedat Akıllı, M.Yaşar Genç, Şükran Taşdelen, Ahmet Karacan, Eyyüp Azlal, Emine Peker Şansal, Halil Manuş, Cüneyt Yavuz, Ayşe Gül Duran, Ahmet Memek, Murat Sezer, İrfan Görgün, Fatma Bulut Yorulmaz, Mehmet Acıoğlu, Adnan Semih Sumlupınar, İbrahim Halil Tunçel, Cuma Ağaç, Zehra Sipek, Şafak Sipek, Mervenur Basalak, Fikriye Gülap, Yavuz Cankara, Zehra Atabaş, Hilal Alican, Sıdıka Şeker. Urfa’dan dergisi; edebi derinliği, insani duyarlılığı ve toplumsal belleğe katkısıyla Şanlıurfa’nın kültür hayatına değer katmaya devam ediyor. Dergiye yerel dağıtım noktalarının yanı sıra adresinden de dijital içeriklerine ulaşmak mümkün. İndirmek için tıklayın:

Geri