A
Admin
Yönetici
Yönetici
Uçaklarda servis edilen yemekler kimi yolcular için keyifli olurken, kimileri tarafından tercih edilmiyor. İngiltere’nin tanınmış doktorlarından Dr. Rangan Chatterjee, uçak yemeklerinin perde arkasına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. KENDİ YEMEĞİNİ GETİRMEKTE ISRARLI Dr. Chatterjee, “Feel Better Live More” podcast programında cerrah Dr. Darshan Shah ile birlikte uçak yemekleri hakkında konuştu. Chatterjee, bir uçuş sırasında kabin hizmetleri müdüründen öğrendiklerini şu sözlerle anlattı: “Her zaman kendi yemeğimi yanımda getiriyorum. Çünkü uçak yemeklerine, yüksek irtifada lezzetli görünmesi için eklenmesi gereken maddeleri bilseydiniz, burada hiçbir şeye dokunmazdınız.” UÇAK YEMEKLERİNİN TADI NEDEN FARKLI? Yüksek irtifa, tat alma duyusunu olumsuz etkiler. Azalan hava basıncı ve kuru kabin havası, burun ve damak hassasiyetini azaltır. Bu yüzden havayolu şirketlerinin mutfaklarında yemekler, daha yoğun tuz, baharat ve umami tatlarıyla hazırlanır. Umami, domates, mantar ve ıspanak gibi besinlerde bulunan, yiyeceklerin lezzetini artıran özel bir tattır. SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLER Beslenme uzmanı Ellie Birch, uçaklarda sunulan yemeklerin genellikle aşırı işlenmiş olduğunu ve lif bakımından düşük, şeker, tuz ile koruyucu madde açısından yüksek olduğunu belirtti. Bu durumun sindirim sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. YOLCULARIN DENEYİMLERİ VE YORUMLARI Dr. Chatterjee’nin TikTok’ta paylaştığı podcast klibi 326 binden fazla izlendi. Yorumlarda birçok yolcu doktorların görüşlerine katılarak, özellikle uçak yemeklerinden sonra şişkinlik yaşadıklarını ifade etti. Bir kullanıcı, “Yüksek irtifada tat değiştiği için gıdaların lezzetini test eden laboratuvarlarımız vardı” diyerek havacılık gıda üretimindeki deneyimini paylaştı. Bazı izleyiciler ise konuyu fazla önemsemediklerini belirtirken, sık uçmayanların “ara sıra yemesinin” sorun yaratmayacağını dile getirdi. SÖZCÜ