Türkiye’de üretiliyor: 1 gramı 1 Avro olan havyar dünya pazarına hazırlanıyor

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, Bolu Gölköy’de bulunan Su Ürünleri Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulundu. Türkyılmaz, havyarının kilosu bin avroya ulaşan mersin balığının Türkiye’de başarıyla üretildiğini belirterek, “Yaklaşık olarak 1 gramı 1 avro civarında. Bu işi Elazığ’daki tesisimiz ticari anlamda üstlendi. Dünya pazarına sunulacak. Bu konuda iddialıyız” dedi.

HEM PROTEİN KAYNAĞI HEM GEÇİM KAPISI

Genel Müdür Türkyılmaz, sazan ve mersin balıklarının üretiminin göl, gölet ve denizlerdeki balık popülasyonunu artırmak amacıyla yapıldığını söyledi. Kırsal bölgelerde balığın önemli bir protein kaynağı olduğuna dikkat çekerek, “Vatandaşlarımız için hem besin hem de gelir kaynağı. Bu nedenle sürdürülebilir şekilde yönetilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Türkiye genelinde 7 aktif üretim tesisinin bulunduğunu aktaran Türkyılmaz, Gölköy’deki tesiste sazan balığı üretiminin yanı sıra son yıllarda mersin balığı üzerine yoğunlaşıldığını dile getirdi. Buradan elde edilen yavrular, farklı illere gönderilerek balıklandırma çalışmaları için kullanılıyor. Türkyılmaz, sadece bu yıl 6 milyonun üzerinde yavru balığın üretildiğini bildirdi.

MERSİN BALIĞINDA KAPALI DEVRE SİSTEM

Mersin balığı üretimine 2-3 yıl önce başlandığını belirten Türkyılmaz, yılda yaklaşık 500 bin yavrunun elde edildiğini ve özellikle Karadeniz’deki stokların güçlendirilmesine katkı sağlandığını söyledi.

Tesiste suyun verimli kullanılması için kapalı devre sistemin devreye alındığını vurgulayan Türkyılmaz, “Altyapıyı geliştirerek daha az suyla üretim yapıyoruz. Burası kapasite açısından oldukça uygun” dedi.

HAVYARIN DÜNYA PAZARINDAKİ DEĞERİ

Türkyılmaz, mersin balığından elde edilen siyah havyarın dünya çapında yoğun talep gördüğünü belirterek, “İran, Azerbaycan ve Ukrayna bu alanda öne çıkan ülkeler. Biz de yakın zamanda bu üretimde öncülük yapmaya başlıyoruz” diye konuştu.

Elazığ’da faaliyet gösteren modern tesisin, dünya standartlarında üretim kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Türkyılmaz, cinsel olgunluğa ulaşan mersin balıklarından siyah havyarın yakında elde edilerek uluslararası pazara sunulacağını kaydetti. Türkiye’nin bu alanda söz sahibi olacağını vurgulayan Türkyılmaz, “Şu anda siyah havyar için gerekli olgunluğa ulaşmış balıklarımız var. Belirli işlemlerden geçtikten sonra ürün dünya pazarında yerini alacak. Bu konuda biraz iddialıyız” dedi.

(SÖZCÜ)

Geri